Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Određivanje zigotnosti blizanaca metodom upitnika

Rudolf Kovar ; Faculty of physical education of sport Charles University, Prague, Czechoslovakia


Puni tekst: hrvatski pdf 314 Kb

str. 17-19

preuzimanja: 78

citiraj


Sažetak

U radu je verificirana metoda upitnika za određivanje zigotnosti blizanaca školske dobi, u cilju istraživanja genetičke uvjetovanosti motoričkih sposobnosti i predispozicije za različite sportske aktivnosti. Kao osnovna konstrukcija izabrane su varijante upitnika Sarna-e i suradnika, 1978 i Torgersena, 1979, te njihovi načini evaluacije i klasifikacije blizanaca. Ispitan je uzorak od oko 200 pari istospolnih blizanaca u dobi od 7 do 16 godina. U periodu od 1982. do 1985. verificirani su različiti tipovi pitanja i oblici upitnika i izabrane različite varijante evolucije individulanih (pojedinačnih) pitanja u upitniku. Obzirom na dob ispitanih blizanaca upitnik je snabdjeven i dodatnim pitanjima za roditelje.
Na temelju rezultata istraživanja konstruirana je autorova modifikacija upitnika za određivanje zigotnosti blizanaca. Upitnik ima dva dijela - A, koji popunjava svaki blizanac para nezavisno od drugoga, i B - koji sadrži pitanja za roditelje. Evaluacija oba dijela upitnika obavlja iskusni istraživač tako da razmatra pojedinačne odgovore i prema njima klasificira svaki par blizanaca kao mono ili dizigotni. U slučaju da se pojavi kontradikcija unutar odgovora na neka pitanja ili u konačnoj odluci o klasifikaciji nekog para blizanaca, taj se par izostavlja iz daljenjeg istraživanja. Time se povećava vjerojatnost točnog određivanja zigotnosti.
predloženi upitnik omogućuje primjenu metode proučavanja blizanaca na velikim uzorcima školske djece, bez potrebe uključivanja kompliciranih laboratorijskih testova i metoda.

Ključne riječi

Hrčak ID:

253288

URI

https://hrcak.srce.hr/253288

Datum izdavanja:

30.3.1986.

Podaci na drugim jezicima: ruski

Posjeta: 432 *