Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kaznenopravna zaštita poslovne tajne

Bruno Moslavac ; Općinsko državno odvjetništvo u Virovitici, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 301 Kb

str. 933-958

preuzimanja: 1.027

citiraj


Sažetak

Skriveni podaci karakteristični za poduzetnike zaštićeni su parcijalno u kaznenom pravu i ne naslanjaju se na građanskopravnu zaštitu poslovne tajne. Kazneno djelo odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne gospodarsko je kazneno djelo, ali je inicijativa za traženje kaznenopravne zaštite u cijelosti prepuštena slobodnoj volji nositelja poslovne tajne.
U radu je korištena deskriptivna analiza i statistička metoda radi utvrđenja ključnih elementa bića kaznenog djela i postotka odbačenih kaznenih prijava te eksplikativna analiza za pojašnjenje modaliteta i stadija izvršenja djela radi utvrđenja ustraju li oštećenici na kaznenom postupku te prijavljuju li pokušaj kaznenog djela odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne.
Rezultati istraživanja pokazuju da oštećenici ne pretjeruju s procjenom tržišne ili objektivne vrijednosti poslovne tajne koja je postala objektom kaznenog djela i da dominantno kaznene prijave podnose za temeljni oblik kaznenog djela. Također, počinitelje prijavljuju isključivo zbog dovršenog djela i relativno često povlačenjem prijedloga za kazneni progon onemogućavaju pravomoćno okončanje kaznenog postupka, koji u cijelosti ovisi o njihovu stavu.
Zaključno, kazneno djelo odavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne ne participira sa značajnijim udjelom u ukupnom broju gospodarskih kaznenih djela i zbog toga što oštećenici nerijetko odustaju od prvotno iniciranog kaznenog postupka radi zaštite povrijeđene poslovne tajne, nije neophodna istovremena kaznenopravna zaštita uz građanskopravnu.

Ključne riječi

paralelna zaštita; poslovna tajna; dovršeno djelo; nositelj poslovne tajne; naknada štete

Hrčak ID:

253354

URI

https://hrcak.srce.hr/253354

Datum izdavanja:

14.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.581 *