Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.13112/PC.2021.7

Molekularna dijagnostika alergije na kravlje mlijeko

Anica Džajić
Iva Topalušić
Asja Stipić Marković


Puni tekst: hrvatski pdf 349 Kb

str. 43-48

preuzimanja: 3.419

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 349 Kb

str. 43-48

preuzimanja: 183

citiraj


Sažetak

Alergija na kravlje mlijeko najčešća je alergijska bolest u ranom djetinjstvu. Oko 80% proteina prisutno je u krutoj frakciji (kazeini, kazeinski kompleks), a oko 20% u tekućoj frakciji (sirutki) mlijeka. Sirutka sadrži α-laktalbumin (Bos d 4) i β-laktoglobulin (Bos d 5), albumin goveđeg seruma (Bos d 6), imunoglobuline (Bos d 7) i laktorferin. Ukupni kazein (Bos d 8) čine četiri različite frakcije: αS1-kazein (Bos d 9), αS2-kazein (Bos d 10), β-kazein (Bos d 11) i κ-kazein (Bos d 12). Za određivanje tih pojedinačnih alergenskih molekula primjenjuje se tzv. komponentna dijagnostika (engl. Component Resolved Diagnosis, CRD), koja je omogućila identifika- ciju glavnih (Bos d 4 i Bos d 5 i sve kazeinske molekule) i sporednih (Bos d 6, Bos d 7 i laktoferin), odnosno križno reaktivnih (Bos d 5 i Bos d 6) alergenskih molekula. Buduća istraživanja omogućit će određivanje dijagnostičke značajnosti otkrivanja pojedinačnih aler- genskih molekula. Veliki napredak očekuje se i u području molekularne biologije, genomike, proteomike i bioinformatike.

Ključne riječi

ALERGOLOGIJA I IMUNOLOGIJA; MLIJEKO; DIJETE; PATOLOGIJA, MOLEKULARNA

Hrčak ID:

253869

URI

https://hrcak.srce.hr/253869

Datum izdavanja:

17.3.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.771 *