Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Učinkovitost zahtjeva za suđenje u razumnom roku u kaznenom postupku u stadiju rasprave

Silvano Radobuljac


Puni tekst: hrvatski pdf 601 Kb

str. 7-35

preuzimanja: 247

citiraj


Sažetak

Pravo na suđenje u razumnom roku učestalo je predmet razmatranja domaćih i inozemnih autora.

Iako o tematici koja je predmet razmatranja postoji brojna literatura koja s više aspekata pristupa problematici brzine suđenja, naglašavajući pri tome značaj toga segmenta u sintagmi prava na pošteno suđenje, izravan motiv za pokušaj doprinosa dosadašnjim razmatranjima temelji se na vijestima o najavi jednog od najvećih i najskupljih suđenja u povijesti pravosuđa SAD-a. Slijedom objava u medijima očukuje se da će suđenje, u po svim najavama spektakularnom procesu, trajati oko četiri mjeseca.

Unatoč različitosti sustava kaznenog postupka najavljena dinamika postupanja u navedenom slučaju nameće potrebu kritičkog sagledavanja dužine vođenja kaznenog postupka u okviru hrvatskog pravosudnog sustava.

Predmet razmatranja je učinkovitost postojećeg modela zaštite prava na suđenje u razumnom roku primjenom kazuistične metode, odnosno kroz prizmu korištenja mehanizma za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku u kaznenom postupku pred Županijskim sudom i načina pristupa Ustavnog suda. Analizom postupanja u postupku zaštite prava te sagledavanje nomenklature primjenjenih kriterija i načina obrazlaganja odluka moguće je izvesti zaključak o učinkovitosti mehanizma za zaštitu prava i usklađenosti sa stavovima Europskog suda za ljudska prava.

Važnost takvog sagledavanja nalazi se u činjenici što je postupak pred Ustavnim sudom ultimativna mogućnost provjere domaćeg sustava zaštite ljudskih prava, a time i provjere njegove učinkovitosti.

Za istaknuti je kako je u fokusu razmatranja učikovitost mehanizma u fazi rasprave, centralnog stadija kaznenog postupka kojega za potrebe ovog pregleda sagledavamo od pripremnog ročišta pa do donošenja i otpravka odluke. Takvim suženim pristupom nastoji se naglasiti potreba efikasnog upravljanja i nužnost koncentracije raspravljanja.[3]Legitimnost očekivanja sudionika u postupku u odnosu na realizaciju prava na suđenje u razumnom roku trebala bi se bazirati na jasnim i konzistentnim kriterijima koji bi svojom dosljednošću u primjeni ujedno omogućavali i realizaciju ustavnog načela jednakosti pred zakonom.

Ključne riječi

Kazneni postupak, stadij rasprave, suđenje u razumnom roku, učinkovitost zahtjeva za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku

Hrčak ID:

254433

URI

https://hrcak.srce.hr/254433

Datum izdavanja:

29.12.2020.

Posjeta: 638 *