Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Odgovornost liječnika i naknada štete prema francuskom Zakonu o pravima pacijenata i kvaliteti zdravstvenog sustava od 4. ožujka 2002.

Josip Dešić


Puni tekst: hrvatski pdf 669 Kb

str. 37-59

preuzimanja: 373

citiraj


Sažetak

U Francuskoj je 4. ožujka 2002. donesen Zakon o pravima pacijenata i kvaliteti zdravstvenog sustava. Navedenim zakonom su na cjelovit i konkretan način propisana pravila o odgovornosti u medicini koja su se do tada razlikovala ovisno radi li se o šteti nastaloj u javnopravnoj zdravstvenoj ustanovi ili privatnopravnoj, pa je sukladno tomu postojala divergentna praksa upravnih i civilnih sudova. Navedenim zakonom kao pravilo za odgovornost propisano je načelo (dokazane) krivnje, dok je za bolničke infekcije i neispravan medicinski proizvod propisan kriterij uzročnosti. Za najteže ozljede, uveden je no fault sustav te su osnovane komisije za izvansudsko rješavanje sporova. Autor u radu daje pregled navedenog Zakona i prakse francuskih (visokih) sudova, te razmatra uvođenje pojedinih rješenja iz navedenog Zakona u hrvatski pravni sustav.

Ključne riječi

građanskopravna odgovornost u medicini, bolničke infekcije, odgovor-nost za neispravan medicinski proizvod, objektivna odgovornost, informirani pristanak, alternativno rješavanje sporova u medicini

Hrčak ID:

254434

URI

https://hrcak.srce.hr/254434

Datum izdavanja:

29.12.2020.

Posjeta: 808 *