Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj Frane Petrića na Romeijevo razumijevanje ljepote i ljubavi

Željka Metesi Deronjić ; Fakultet hrvatskih studija, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 503 Kb

str. 245-285

preuzimanja: 235

citiraj


Sažetak

Frane Petrić (Francesco Patrizi da Cherso) i Annibale Romei sudjelovali su u kasnorenesansnim raspravama o ljepoti i ljubavi. Petrić (Cres, 1529 – Rim, 1597) je svoje stavove o ljepoti i ljubavi izložio u dvama rukopisima: dijalogu Il Delfino, overo del bacio (prije 1560, editio princeps 1975) i u nedovršenom rukopisu L’amorosa filosofia (oko 1577, editio princeps 1963) sastavljenom od četiri dijaloga. Petrić je o navedenim temama također pisao u kraćoj formi u svom tiskanom “Discorso” pridodanom djelu Le rime di Messer Luca Contile (1560), u kojem glavna tema nisu ni ljubav ni ljepota, već sam proces pjesničkog stvaranja. Ipak, u toj raspravi Petrić izražava svoje glavne stavove o ljepoti i ljubavi.
Annibale Romei (Ferrara (?), između 1523 i 1530 – Ferrara, 1590), plemić iz Ferrare, objavio je svoje Discorsi ... divisi in cinque giornate 1585. godine, a proširenu verziju Discorsi ... divisi in sette giornate 1586. Rad analizira prve dvije rasprave toga Romeijeva djela: Della bellezza i Dell’amore humano. Frane Petrić, hvaljen kao vrstan poznavatelj pitanja koja se tiču ljepote i ljubavi, pozvan je da u Romeijevoj raspravi Della bellezza započne govor o ljepoti. U drugoj raspravi o ljubavi, čast da prvi govori pripala je Battisti Guirinu, koji se u svom izlaganju izravno naslanja i nadovezuje na Petrićevo učenje o ljepoti o čemu se raspravljalo dan ranije.
Romei je bio upoznat s Petrićevim djelima o ljepoti i ljubavi. U svojoj raspravi Della bellezza Romei je usvojio Petrićeva gledišta izložena u teorijskom komentaru Contileovih ljubavnih soneta, dok se u raspravi Dell’amore humano, pored utjecaja spomenutog komentara, mogu uočiti sličnosti s Petrićevim stavovima izloženima u Il Delfino overo del bacio i L’amorosa filosofia. Dok je Petrićev utjecaj u prvoj Romeijevoj raspravi nedvojben, u drugoj raspravi nije moguće, s izuzetkom njegova Discorso, argumentirati u korist neporecivog utjecaja Petrićevih neobjavljenih djela na Romeijevu raspravu o ljubavi. Međutim, sve ovdje istaknute sličnosti jasno potvrđuju da Petrić i Romei o ljepoti i ljubavi promišljaju iz okvira platoničke i novoplatoničke tradicije.
Unatoč brojnim Romeijevim argumentima u kojima se može lako prepoznati Petrićev utjecaj, Romei je pokazao i svoju originalnu misao koja se najbolje uočava na onim stranicama gdje tumači da je tjelesna ljepota stvar subjektivnog mišljenja. Tomu treba pridodati i Romeijev interes za promišljanje odnosa ljepote i ružnoće te, naposljetku, njegovo inzistiranje na isticanju uloge intelekta i slobodnog izbora, tj. slobodne volje u ljubavnom iskustvu.

Ključne riječi

Frane Petrić / Francesco Patrizi da Cherso; Annibale Romei; ljepota; ljubav; poljubac; ljubav prema samom sebi; renesansni platonizam

Hrčak ID:

254876

URI

https://hrcak.srce.hr/254876

Datum izdavanja:

20.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 734 *