Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Bez »pčela vladarica«: pseudoizdanje Getaldićeva djela De resolutione et compositione mathematica iz 1640. godine

Ivica Martinović orcid id orcid.org/0000-0003-0424-1242 ; Dubrovnik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.455 Kb

str. 647-674

preuzimanja: 157

citiraj


Sažetak

Prvo izdanje Getaldićeva djela De resolutione et compositione mathematica (1630) posmrtno je tiskano u vatikanskoj tiskari Typographia Reverendae Camerae Apostolicae po nalogu Francesca Barberinija, »kardinala nećaka« pape Urbana VIII. i »kardinala zaštitnika« Dubrovačke Republike. Ali osim prvoga izdanja postoji i izdanje istoga djela iz 1640. godine, u literaturi zabilježeno samo jednom – u Jurićevoj bibliografiji hrvatskoga neolatinizma.
Na temelju usporedbe zaključeno je da postoje samo četiri razlike između tih dvaju izdanja: prva se odnosi na godinu izdanja, a ostale tri tiču se kardinala Francesca Barberinija, odnosno plemićke obitelji Barberini. »Pčele vladarice«, heraldičko obilježje Barberinija, uklonjene su na dvama mjestima u izdanju 1640. godine: na naslovnici i u likovnoj opremi pisma vatikanskoga tiskara Andree Brogiottija knezu Taddeu Barberiniju, vrhovnom zapovjedniku papinske vojske. Pismo triju kćerkica Marina Getaldića kardinalu Francescu Barberiniju, koje sadrži izričaj »pčele vladarice« (regnatrices apes), uvršteno u malen broj primjeraka prvoga izdanja, nije pronađeno u proučenom primjerku izdanja iz 1640. godine. Promjene se dakle odnose samo na naslovnicu i paratekstove, dok je knjižni blok Getaldićevih pet knjiga o matematičkim metodama analize i sinteze ostao nepromijenjen. Stoga je zaključeno da je izdanje 1640. nastalo tako što su u neprodanom dijelu naklade prvoga izdanja Getaldićeva remek-djela iz 1630. zamijenjena prva tri ili dva lista, ovisno o tomu je li primjerak sadržavao pismo Getaldićevih kćerkica kardinalu Francescu Barberiniju ili ne. Izdanje iz 1640. godine stoga je pseudoizdanje bez barberinijevskih »pčela vladarica« i zrcali nastojanje prema smanjenom isticanju vlastitoga plemićkoga roda pri kraju papinstva Urbana VIII., Maffea Barberinija.
Dosad su poznata samo tri primjerka pseudoizdanja Getaldićeva djela De resolutione et compositione mathematica libri quinque iz 1640. godine: jedan se nalazi u British Library u Londonu pod signaturom 50.e.6, drugi u Bibliothèque nationale de France u Parizu pod signaturom V-1492, a treći je pohranjen u Michigen University Library u gradu Ann Arbor i dostupan je od 2009. godine u digitaliziranom izdanju u Google Books. Upravo je treći primjerak poslužio pri uspoređivanju s izdanjem Getaldićeva remek-djela iz 1630. godine.

Ključne riječi

Marin Getaldić / Marinus Ghetaldus; Francesco Barberini; Andrea Brogiotti; Taddeo Barberini; Typographia Reverendae Camerae Apostolicae; pseudoizdanje; rijetke knjige / rara; matematika 17. stoljeća; heraldika 17. stoljeća

Hrčak ID:

254880

URI

https://hrcak.srce.hr/254880

Datum izdavanja:

20.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 553 *