Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Važnost informacijske pismenosti za upravljanje zdravstvenim sustavom Republike Hrvatske

Biljana Marković orcid id orcid.org/0000-0002-5306-1881 ; Sveučilište Sjever, Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 247 Kb

str. 33-42

preuzimanja: 269

citiraj


Sažetak

U ovom radu objašnjava se važnost informacijske pismenosti za upravljanje informacijskim zdravstvenim sustavom. Radi se o tome da je informacijska pismenost menadžmenta, a to znači prepoznavanje potrebnih informacija, poznavanje efikasnog načina dolaženja do njih, strukturiranje informacija u novo znanje te diseminacija informacija onima kojima su potrebne, preduvjet bez kojeg nema ovladavanja menadžmenta s informacijskom tehnologijom. Drugim riječima, bez informacijskog
opismenjavanja menadžmenta, on nije u mogućnosti pravilno valorizirati ulogu informatičke tehnologije u poslovanju, ne može ju kvalitetno uporabiti kako bi ona zaista bila podrška u odlučivanju.
U ovom radu predložen je pristup ovladavanja informacijskom tehnologijom od strane menadžmenta preko primjene okvira COBIT. Isto tako predstavljeno je istraživanje u kojem se kroz ispunjavanje kontrolnih ciljeva unutar svakog COBIT procesa može odrediti stupanj zrelosti ovladavanja menadžmenta s informacijskom tehnologijom, a time i stupanj njihove informacijske pismenosti.

Ključne riječi

informacijska pismenost menadžmenta; ovladavanje informacijskom tehnologijom; COBIT; CMM

Hrčak ID:

255206

URI

https://hrcak.srce.hr/255206

Datum izdavanja:

28.2.2021.

Posjeta: 708 *