Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

PODUČAVANJE MEDICINSKE TERMINOLOGIJE NAENGLESKOM ZA STUDENTE MEDICINE: ŠTO PRIJE, TO BOLJE

Aleksandra Žmegač Horvat ; Medicinskome fakultetu u Zagrebu.


Puni tekst: engleski pdf 92 Kb

str. 551-560

preuzimanja: 560

citiraj


Sažetak

Cilj: Usporediti učinak uvodnoga dijela kolegija Medicinski engleski
u trima različitim skupinama studenata Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, posebice s obzirom na promjene u kurikulumu uvedene radi usklađivanja sa zahtjevima Bolonjskoga procesa.
Metoda: U ak. god. 2005./06. uvodni dio kolegija Medicinski engleski koji se bavi morfologijom medicinskih termina slušale su tri skupine studenata (studenti programa Studija medicine na engleskom, te redoviti studenti 1. i 2. godine). Na početku i kraju kolegija svaka je skupina popunila isti upitnik, test vokabulara na razinama prepoznavanja i produkcije. Razlika postignutih rezultata, izražena u postotcima za svaki pojedinačni termin, te kao ukupna srednja vrijednost za svaku skupinu posebno, pokazatelj je usvojenoga vokabulara.
Rezultati: Vertikalnom (prepoznavanje vs-produkcija) usporedbom rezultata razvidno je da su sve skupine postigle bolji rezultat u prvom dijelu upitnika kojim se testiralo prepoznavanje termina. Horizontalna usporedba pokazuje da je najbolji rezultat u oba dijela testa postigla skupina Studija medicine na engleskom; od redovitih je studenata skupina 1. godine postigla znatno bolje rezultate u prvom dijelu testa (prepoznavanje), dok je u drugom dijelu (produkcija) razlika u njihovu korist bila tek neznatna.
Zaključak: Značajno bolji ukupan rezultat skupine studenata Studija medicine na engleskom vjerojatno se može objasniti činjenicom da oni kolegij slušaju vremenski koncentrirano, u bloku koji uključuje i samu evaluaciju, te njihovom visokom motiviranošću. Što se tiče skupina 1. i 2. godine, rezultati upućuju na to da je učinak nastave veći na prvoj godini, što je činjenica koja ide u prilog tekućim promjenama kurikuluma te može biti smjernicom za naš budući rad.

Ključne riječi

Medicinski engleski; promjene kurikuluma; Bolonjski proces; morfologija medicinskih termina; usvajanje vokabulara na razini prepoznavanja i produkcije

Hrčak ID:

23545

URI

https://hrcak.srce.hr/23545

Datum izdavanja:

14.11.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.954 *