Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31306/s.63.1.5

Kritične točke rizika od ozljeda na radu medicinskih sestara

Valentina Jezl orcid id orcid.org/0000-0002-7588-4571 ; Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Danijela Grgurević ; Klinički bolnički centar Zagreb, Zagreb, Hrvatska
Ksenija Vitale ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ŠNZ "A. Štampar",Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 144 Kb

str. 65-75

preuzimanja: 755

citiraj


Sažetak

Sektor zdravstva prošao je kroz brojne promjene posljednjih desetljeća koje su dovele do niza novih opasnosti za zdravlje medicinskih sestara, ali i novih izazova koje područje sigurnosti i zdravlja na radu treba savladati. Medicinske sestre čine najbrojniju skupinu zdravstvenih djelatnika, a zbog prirode svojeg posla izložene su velikom broju potencijalno opasnih situacija i tvari. Profesija medicinskih sestara karakterizirana je visokim osjećajem osobnog zadovoljstva i postignuća. No, dinamična radna okolina u kojoj sudjeluju različiti profili djelatnika te visoko specijalizirana tehnologija mogu predstavljati značajan rizik za njihovo zdravlje, a zdrave medicinske sestre neophodne su za pružanje kvalitetne skrbi bolesnicima.
Cilj ovoga rada je prikazati najvažnije kritične točke rizika od ozljeda na radu medicinskih sestara što uključuje različite stresore povezane s izravnom skrbi za bolesnika kao što su ergonomski, biološki, kemijski, fizički i psihosocijalni rizici u radu medicinskih sestara. Podaci za analizu dobiveni su pregledom dostupne literature u Hrvatskoj, Europi i svijetu pretraživanjem baza podataka PubMed, Google Scholar, Elseviar, UpToDate te drugih izvora na temelju ključnih riječi u razdoblju od 2000. do 2019. godine.
Iz pregleda literature vidljivo je kako je područje sigurnosti i zdravlja medicinskih sestara na radu vrlo složeno te zahtijeva dubinsku analizu i identifikaciju rizika i osoba pod rizikom, evaluaciju rizika i određivanje prioriteta, planiranje preventivnih akcija, provođenje akcija te dokumentiranje, praćenje i provjeru rezultata.

Ključne riječi

biološki rizici, ergonomski rizici, fizički rizici, kemijski rizici, psihosocijalni rizici, medicinske sestre, ozljede

Hrčak ID:

255549

URI

https://hrcak.srce.hr/255549

Datum izdavanja:

12.4.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.441 *