Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Gustav August Vichodil: Moravljanin na »privremenom« radu u Križevcima

Ozren Blagec orcid id orcid.org/0000-0002-5435-263X ; Gradski muzej Križevci, Križevci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 794 Kb

str. 63-82

preuzimanja: 108

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 794 Kb

str. 82-82

preuzimanja: 170

citiraj


Sažetak

Gustav August Vichodil bio je jedan od najznačajnijih hrvatskih agronoma s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Rođen je u današnjoj Češkoj. Osim u rodnoj zemlji, školovao se u Njemačkoj i Mađarskoj, a prije dolaska u Hrvatsku radio je u Mađarskoj, Austriji i Češkoj. U Hrvatsku je došao tijekom rujna 1874. godine na poziv Zemaljske vlade u Zagrebu da bi preuzeo mjesto tajnika Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva. Budući da se iskazao kao izvrstan poljoprivredni stručnjak, 1878. godine imenovan je za ravnatelja Kraljevskog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima. Nažalost, već je 1890. godine zbog teške bolesti umirovljen, no nakon ozdravljenja ponovno je počeo raditi i pisati brojne članke o poljoprivredi, koje je objavio u hrvatskim i austrijskim publikacijama.
U svojim prvim radovima Vichodil se ponajčešće bavio poljoprivrednom ekonomijom, pa ga se smatra osnivačem te grane znanosti u Hrvatskoj. Kasnije je puno pozornosti posvećivao svinjogojstvu, ali i organizaciji poljoprivrednog obrazovanja u Hrvatskoj. Pritom spada među prve autore koji su pisali o uzgoju ruža. Zbog doprinosa razvoju agronomije u Hrvatskoj, uoči smrti dodijeljen mu je prvi počasni doktorat poljoprivrednih znanosti na Sveučilištu u Zagrebu.

Ključne riječi

Gustav August Vichodil; Križevci; Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište u Križevcima; poljoprivredna ekonomija; stočarstvo; mljekarstvo; organizacija poljoprivrednog obrazovanja u Hrvatskoj

Hrčak ID:

256009

URI

https://hrcak.srce.hr/256009

Datum izdavanja:

28.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 854 *