Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Fran Srećko Gundrum Oriovčanin i njegov doprinos egiptološkim istraživanjima u Hrvatskoj

Mladen Tomorad orcid id orcid.org/0000-0001-5883-206X ; Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija, Odsjek za povijest, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 807 Kb

str. 97-105

preuzimanja: 140

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 807 Kb

str. 105-105

preuzimanja: 211

citiraj


Sažetak

Fran Srećko Gundrum Oriovčanin bio je znameniti hrvatski znanstvenik, liječnik, književnik, amaterski arheolog, povjesničar te kolekcionar. Rođen je u Oriovcu 1856. godine, a umro u Križevcima 1919. godine. Od 1894. godine do kraja života živio je u Križevcima, gdje je bio profesor »Higijene« na Gospodarskom učilištu te ravnatelj lokalne bolnice. Bio je i vrstan putopisac koji je tijekom života ostavio brojna svjedočanstva sa svojih putovanja po Hrvatskoj, Sredozemlju (Egipat, Tanger, Maroko, Turska) i europskim državama (Bugarska, Grčka, Italija, Španjolska, Portugal, Danska, Švedska i Norveška). Zapise sa svojih putovanja objavio je u časopisima Hrvatski planinar, Prosvjeta, Hrvatska, Obzor i Liečnički viestnik. Gundrumove zasluge za razvoj hrvatske egiptologije počele su se vrednovati tek nedavno. Poznato je da je u Egiptu boravio tijekom studenoga i prosinca 1902. godine na 1. egipatskom medicinskom kongresu. Nakon povratka u Hrvatsku napisao je izvještaje s putovanja koji su objavljeni tijekom 1903. godine. Godine 1905. objavio je knjižicu U Egiptu. Putopisna crta koja je 2003. godine prevedena na engleski i arapski jezik. Tijekom boravka u Egiptu Gundrum je vodio dnevničke zapise. Oni se nalaze u rukopisima. Jednom od njih naslov je Moje putovanje u Egipat 1902. godine. Iz Križevaca u Kairo, dok je drugom naslov Moje putovanje u Egipat. Iz Kaira u Gornji Egipat i natrag u Kairo. U njima je detaljno prikazao povijest i kulturu starog Egipta, njegove spomenike i lokalitete, kao i izgled tada novootvorenog Egipatskog muzeja u Kairu.
U ovom članku prikazan je Gundrumov doprinos razvoju hrvatske egiptologije. Taj doprinos zasniva se na njegovim sačuvanim radovima (objavljenim člancima i neobjavljenim dnevnicima s putovanja po Egiptu), kao i na njegovoj kolekcionarskoj djelatnosti.

Ključne riječi

Fran Srećko Gundrum Oriovčanin; Egipat; putopisi; članci; egiptologija; Hrvatska; kolekcionarstvo

Hrčak ID:

256011

URI

https://hrcak.srce.hr/256011

Datum izdavanja:

28.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 874 *