Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.34187/ko.69.1.4

Primjena tradicijskih elemenata kožnog prsluka u suvremenoj kolekciji ženske odjeće

Irena Šabarić orcid id orcid.org/0000-0002-5816-269X ; Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Anita Koturić ; Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Beti Rogina Car ; Sveučilište u Zagrebu Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 4.582 Kb

str. 20-24

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

Kolekcija ženske odjeće prikazana u radu inspirirana je kožnim elementima etna muške i ženske narodne nošnje Slavonije. Obzirom na bogatstvo i različitost nošnji izdvojen je jedan kožni element s kožuha koji je razrađen na nov način i primijenjen u suvremenoj kolekciji odjeće. Puno pažnje posvetilo se ručnoj izradi i kvaliteti pa ova kolekcija ima i obilježja visoke mode.
U likovnom dijelu, kroz skice, je razrađena odabrana tema odnosno element. Razrađeni su modeli te mjesta gdje će se i na koji način aplicirati kožni elementi i ogledala. Kolekcija element nošnje prebacuje u jednostavne, pročišćene odjevne predmete, čime stvara kontrast između staroga i novoga, tradicije i moderne. Prikazuje sadašnjost, suvremenu kolekciju nastalu na temeljima bogate prošlosti i tradicije. Rezultat je prikazan u obliku realizirane kolekcije ženske odjeće s izrađenim kožnim etno aplikacijama.

Ključne riječi

kožni elementi, etno, narodna nošnja, suvremena moda

Hrčak ID:

256381

URI

https://hrcak.srce.hr/256381

Datum izdavanja:

20.4.2021.

Posjeta: 808 *