Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.3935/ljsr.v27i3.291

RAZVOJ DJECE U ISTOSPOLNIM OBITELJIMA – ČINJENICE, PREDRASUDE I ULOGA DRUŠTVA

Sonja Patrčević orcid id orcid.org/0000-0002-2824-0415 ; Centar za socijalnu skrb Koprivnica, Koprivnica, Hrvatska
Maja Ernečić ; Centar za socijalnu skrb Koprivnica, Koprivnica, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 650 Kb

str. 563-590

preuzimanja: 3.082

citiraj


Sažetak

Promjene u strukturi obitelji, prisutne posljednjih desetljeća, generiraju nove oblike obitelji, među kojima su i istospolne. Ove promjene uglavnom ne prati ista brzina promjena u društvu kroz promjene vrijednosnog sustava, javnih percepcija i javnih politika. Mnogi istospolni parovi odgajaju djecu dobivenu u ranijim heteroseksualnim vezama, ostvaruju roditeljstvo različitim reprodukcijskim tehnikama, a nešto modernija i zrelija društva od našeg, ona proeuropski i zapadnjački orijentirana, davno su ozakonila i posvojenja djece od strane istospolnih parova.
Vezano uz istospolne obitelji i roditeljstvo proveden je niz različitih istraživanja. Rezultati većine znanstvenih istraživanja pokazali su da nema značajnih razlika između djece koja odrastaju u heteroseksualnim zajednicama od onih koja odrastaju u istospolnim zajednicama u dijelu koji se tiče psihičke i fizičke dobrobiti djeteta, socijalnih kompetencija, ponašajne prilagodbe, rodnog identiteta i uloge, seksualne orijentacije, socijalnih odnosa i akademskog postignuća. Čini se da na razvojne ishode daleko više od obiteljske strukture utječu obiteljski procesi, kvaliteta roditeljstva i kvaliteta odnosa roditelj-dijete. Kao sporan pokazuje se utjecaj stigmatizacije gdje su rezultati kontradiktorni. Utjecaj stigmatizacije negativno je povezan s mentalnim zdravljem i kvalitetom života istospolnih parova. Unatoč tome, djeca se razvijaju u zdrave osobe u homofobom društvu u kojem odrastaju.
Međutim, društvo opterećeno stereotipima i predrasudama predstavlja određeni socijalni rizik za istospolne obitelji. Suprotstavljanje znanstvenih istraživanja koja govore o vrlo malo primjetnih razlika među djecom istospolnih i raznospolnih parova, društvenim uvjerenjima koja nisu utemeljena na ovim znanstvenim činjenicama, važno je za socijalno preživljavanje ovih, drugačijih obitelji. Znanstvena literatura trebala bi biti jedina relevantna u donošenju politika koje pozicioniraju istospolne obitelji u širem društvenom kontekstu. Upravo zbog toga, ovaj rad donosi pregled znanstvenih istraživanja koja u fokus stavljaju potencijalne utjecaje istospolnih zajednica na odrastanje djece, s naglaskom na spolni i psihosocijalni razvoj djece. Prikazani podaci trebali bi biti temelj svih rasprava o utjecaju istospolnog roditeljstva na djecu i jedini relevantni u donošenju društvenih politika, temeljenih na znanstvenim činjenicama.

Ključne riječi

istospolne obitelji; razvojni ishodi po djecu; spolni i psihosocijalni razvoj djece

Hrčak ID:

256511

URI

https://hrcak.srce.hr/256511

Datum izdavanja:

18.4.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.586 *