Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Informacijska sigurnost i funkcija tajnog nadzora komunikacija putem infrastrukture davatelja telekomunikacijskih usluga: model napredne arhitekture sustava

Natalija Parlov orcid id orcid.org/0000-0002-8468-7465 ; Sveučilište u Zadru, Zadar Hrvatska
Željko Sičaja orcid id orcid.org/0000-0003-2608-5922 ; Sveučilište u Zadru, Zadar Hrvatska
Tihomir Katulić ; Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska.
Riko Luša orcid id orcid.org/0000-0002-5262-7361 ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska.


Puni tekst: engleski pdf 659 Kb

str. 112-130

preuzimanja: 974

citiraj


Sažetak

Tajni nadzor komunikacija koji se rabi za potrebe nacionalne sigurnosti i u svrhu provođenja policijskih istražnih radnji vrijedno je tehničko sredstvo i koristan alat tijela policijskog, pravosudnog i sigurnosnog sustava. U tehničkim aspektima, ovo polje bilježi značajne pomake u posljednjem desetljeću gdje su dostupni softver i platforme za provođenje tajnog nadzora proširene mogućnostima nadzora širokog spektra različitih komunikacijskih kanala. Funkcija tajnog nadzora komunikacija u suštini predstavlja ograničenje temeljnih prava pojedinaca na području Europske unije i država članica. Svrha ovog rada kao priloga raspravi o mehanizmima tajnog nadzora jest izložiti osobine modela naprednog softvera razvijenog u svrhu tajnog nadzora, usporedba s najčešćim modelima tajnog nadzora i analiza softverske arhitekture definirane od strane Europskog instituta za telekomunikacijske norme (ETSI) kao dominantne norme u ovom području. Iako se ovaj model arhitekture tajnog nadzora razvio inicijalno za nadzor glasovnih komunikacija, može ga se uspješno primijeniti i za tajni nadzor komunikacija koje koriste internet protokol (IP). Konačno, članak pruža komparativni pregled različitog softvera tajnog nadzora u skladu s regulativom funkcije tajnog nadzora.

Ključne riječi

zakonito presretanje; davatelji telekom usluga; informacijska sigurnost; cyber sigurnost; nacionalna sigurnost

Hrčak ID:

256580

URI

https://hrcak.srce.hr/256580

Datum izdavanja:

30.3.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.750 *