Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

Hematom vrata i medijastinuma kao primarna prezentacija karcinoma paratiroidne žlijezde

Anamarija Šestak ; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinički bolnički centar Osijek, Josipa Huttlera b4, 31 000 Osijek
Vladimir Bajtl ; Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinički bolnički centar Osijek, Josipa Huttlera b4, 31 000 Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 224 Kb

str. 52-52

preuzimanja: 163

citiraj


Sažetak

Uvod: Karcinom paratireoidne žlijezde je vrlo rijedak oblik karcinoma koji se rijetko primarno prezentira kao hematom vrata i medijastinuma. Svrha ovoga prikaza slučaja je da se naglasi važnost uzimanja u obzir spontanog krvarenja karcinoma paratireoidne žlijezde kao diferencijalne dijagnoze prilikom nastanka spontanog hematoma vrata i medijastinuma i da odgađanje operativnog zahvata u takvim slučajevima može dovesti do fatalnih komplikacija.
Prikaz slučaja: Šezdesetčetverogodišnji muškarac javlja se u hitnu otorinolaringološku ambulantu zbog bolova u vratu, oticanja vrata i promuklosti. Prema anamnestičkim podacima nije bilo traume, te dan prije hitnog pregleda nije imao prisutnu oteklinu vrata i bolove. U kliničkom statusu bila je prisutna manja oteklina lijeve strane hipofarinksa, a lijeva strana larinksa bila je slabije pomična sa suficijentnom rimom, a na prednjoj i lijevoj strani vrata se palpirala difuzna, tvrda i bolna oteklina. Učinio se CT vrata i toraksa na kojem se opisala nepravilna heterodenzna tvorba dimenzija 10 x 5, 5 x 5,5 cm koja je odgovarala hemoragičnoj kolekciji i koja je komprimirala lijevo ACC i unutarnju jugularnu venu prema lateralno, potiskivala larinks, početni dio traheje i jednjaka kontralateralno, te se spuštala u gornji i stražnji medijastinum s posljedičnim medijastinitisom i ezofagitisom. Zbog pogoršanja općega stanja, povećanja otekline, kliničkog i CT nalaza, učinila se hitna eksploracija vrata. Intraoperativno je uočena cistična tvorba na lijevom režnju štitnjače koja je krvarila, te se učinila ljevostrana lobektomija štitnjače. Konačni patohistološki nalaz ukazao je na karcinom paratireoidne žlijezde veličine 2 cm koji je razoren opsežnim krvarenjem, a na osnovu kojega se multidisciplinirani tim odlučio na kirurško odstranjenje i drugog režnja štitnjače s paratireoidnim žlijezdama, uz nastavak redovnih kontrola po endokrinologu.
Zaključak: Možemo zaključiti da kod bolesnika koji nije imao traumu, a ima prisutan hematom vrata i medijastinuma, treba razmotriti mogućnost krvarenja iz karcinoma paratireoidne žlijezde.

Ključne riječi

hematom vrata; karcinom; paratireoidna žlijezda

Hrčak ID:

256926

URI

https://hrcak.srce.hr/256926

Datum izdavanja:

8.4.2021.

Posjeta: 843 *