Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kristološki naglasci u učenju pape Ivana Pavla II.

Đuro Hranić ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 384 Kb

str. 901-947

preuzimanja: 1.629

citiraj


Sažetak

Autor želi u članku osvijetliti kristološke naglaske prisutne u učenju pape Ivana Pavla II. kako bi se na temelju toga pristupa bolje mogli razumjeti Papini naglasci i u ostalim teološko-antropološkim, ekleziološkim, etičkim i drugim pitanjima.
U kristologiji Ivana Pavla II. prevladava zanimanje za spasenje čovjeka ranjenog grijehom te za učinke otkupljenja. Krist je, tako, predstavljen prije svega kao otkupitelj palog čovjeka, a Sin Božji raspet na križu kao najsnažnija riječ o tome koliko Bog drži do čovjeka te kao objavitelj potpune istine o čovjeku. Prva dva poglavlja u prvom dijelu članka donose analizu relevantnih tekstova Papinog naučavanja, u kojima je Krist predstavljen kao otkupitelj palog čovjeka te objavitelj istine o čovjeku.
U završna dva poglavlja u drugom dijelu članka pristupa se teološkoj analizi shvaćanja odnosa između stvaranja, Kristova križa i uskrsnuća te spasenja. Osvjetljava se istodobno i odnos između kristologije i antropologije koji proizlazi iz prethodno analiziranog teološko-kristološkog učenja Ivana Pavla II. U zaključnom poglavlju sumiraju se rezultati prethodne teološke analize Papine kristologije.

Ključne riječi

spasenje; otkupljenje; utjelovljenje; Kristova smrt na križu; uskrsnuće; kristologija; antropologija; povijest spasenja

Hrčak ID:

23700

URI

https://hrcak.srce.hr/23700

Datum izdavanja:

4.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.537 *