Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Isusova molitva uma u srcu i harmonija asketsko-hezihastičkog duhovnog rasta

Naum Ilievski ; Eparhija Strumička, Strumica, Makedonija


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 949-958

preuzimanja: 7.119

citiraj


Sažetak

Hezihazam je duhovni i teološki pokret koji se pojavio na Svetoj Gori - Atosu u 14. stoljeću i čije je učenje izloženo u teološkoj sintezi istočne monaške duhovnosti sv. Grgura Palame, nadbiskupa (arhiepiskopa) solunskog, a koje je Istočna crkva prihvatila i potvrdila na svojim sinodama 1341. i 1351. godine. No, po svetom Grguru Palami korijeni hezihazma potječu još od prebivanja Presvete Bogorodice i Vazda Djeve Marije u hramu Salomonovu.
Budući da se sav duhovni život čovjeka odvija u velikoj harmoniji, učenje i izlaganje o molitvi trebaju biti povezani s redom i harmonijom koji vladaju u duhovnom životu. U vezi toga govori se o podjeli duhovnog rasta na tri stupnja: očišćenje, prosvjetljenje i oboženje. Za svaki od ova tri stupnja karakteristično je da ima svoj način molitve, svoj način organiziranog života, svoje kušnje (iskušenja). Svaki stupanj ima i svoj odnos s duhovnim ocem, svaki stupanj odgovara stupnjevima svetog reda.
Raskoli se najčešće događaju zbog taštine, zbog visokog mišljenja o samima sebi, zbog borbe za vlast. U tom kontekstu važno je svugdje obnoviti duhovni život utemeljen na asketsko-hezihastičkoj predaji koja će u svoje vrijeme donijeti plodove. Tu se Istočna i Zapadna crkva najprije mogu sresti.
Važno je prakticiranje Isusove molitve koja se sastoji od riječi Gospodine Isuse Kriste, Sine Božji, smiluj se meni grešniku i koju mogu moliti i monasi i laici, ali isključivo pod budnim okom duhovnog oca.

Ključne riječi

Isusova molitva; hezihazam; askeza; monaštvo; pravoslavna duhovnost

Hrčak ID:

23701

URI

https://hrcak.srce.hr/23701

Datum izdavanja:

4.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.973 *