Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Transpersonalna religioznost. Joseph Murphy i proširena podsvijest

Nikola Dogan ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 290 Kb

str. 959-982

preuzimanja: 6.655

citiraj


Sažetak

U čitavoj navali novih religioznih skupina, učenja i iskustava članak želi istražiti religijsku teoriju Josepha Murphya, čije se knjige u Hrvatskoj prodaju i čiji religiozni rječnik privlači mnoge čitatelje. Članak je razdijeljen na tri dijela.
Autor članka u prvome dijelu pod naslovom Psihologizacija religioznosti kao kontekst čitave analize pokazuje kako se psihologija posebno bavi religijom i danas ima utjecaja na shvaćanje religioznosti kao proširivanja, 'razvlačenja' čovjekove podsvijesti te spoznaju novih psiholoških sadržaja skrivenih u čovjeku. U drugome dijelu, pod naslovom Religioznost proširene podsvijesti, autor istražuje rad američkoga mislioca Josepha Murphya. Polazeći od ezoterije Murphy na svoj jedinstven način interpretira sadržaje kršćanskoga vjerovanja koji se mogu svesti na otkrivanje i proširivanje podsvijesti kao dijela univerzalne energije koja je za njega u cjelini Bog sam. Takvo mišljenje točno odgovara onomu što se može nazvati transpersonalnom religioznošću. U trećemu dijelu, pod naslovom Joseph Murphy i transpersonalna religioznost, autor iznosi svoje prosudbe o toj temi. Joseph Murphy govori o transpersonalnom i ezoterijskom poimanju kršćanstva, Boga, Isusa Krista i čovjeka. Taj govor može biti zanimljiv i privlačan, no ipak, on nije uobičajeni biblijski i kršćanski govor.

Ključne riječi

New Age; intuitivna religioznost; proširena podsvijest; transpersonalna psihologija; Bog kao Jastvo; beskonačna inteligencija; prosvijetljeni čovjek

Hrčak ID:

23747

URI

https://hrcak.srce.hr/23747

Datum izdavanja:

4.4.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 8.189 *