Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Bogata povijest proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj

Tvrtko Perković ; INA d.d.
Filip Krunić ; INA d.d.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.170 Kb

str. 39-45

preuzimanja: 1.354

citiraj


Sažetak

U članku je prikazan kronološki razvoj više od stoljeća duge povijesti proizvodnje prirodnog plina u Hrvatskoj te uključuje popis plinskih polja, rezervi i proizvedenih količina. Prvo otkriveno hrvatsko plinsko polje je Bujavica 1917. godine, a značajnije aktivnosti počinju 30-ih godina prošlog stoljeća. Spomenute aktivnosti trajale su do osnivanja Naftaplina 1952. godine, kad započinje snažan razvoj naftnog i plinskog gospodarstva u Hrvatskoj.
Do danas je u Hrvatskoj na pedeset plinskih polja proizvedeno preko 80 milijardi m3 plina. Gotovo sve količine proizvela je Inina djelatnost koja se bavi istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina, odnosno nekadašnji Naftaplin prije spajanja s drugim djelatnostima kompanije kakvu poznajemo trenutno. I danas, osim Ine nema drugih domaćih proizvođača plina u Hrvatskoj, iako su i druge kompanije započele istraživanja u tom segmentu djelatnosti.
Sukladno današnjim vrijednostima, procjenjuje se da je proizvedeno plina ukupne vrijednosti od oko 120 milijardi kuna. Proizvodnja plina bila je, i još uvijek jest, jedan od najznačajnijih zamašnjaka i multiplikatora razvoja hrvatskog gospodarstva u razdoblju od završetka Drugog svjetskog rata do danas.

Ključne riječi

povijest proizvodnje plina; plinska polja; Naftaplin

Hrčak ID:

257465

URI

https://hrcak.srce.hr/257465

Datum izdavanja:

14.5.2021.

Posjeta: 1.875 *