Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Osnivanje i djelovanje "Glazbenog društva u Blatu" od 1921. do 1935. godine

Franko Oreb


Puni tekst: hrvatski pdf 365 Kb

str. 105-144

preuzimanja: 295

citiraj


Sažetak

Rad o „Osnivanju i djelovanju Glazbenog društva u Blatu“, koji se prvi put objavljuje u ovom časopisu, temelji se na sačuvanoj arhivskoj građi (zapisnicima sjednica Uprave i godišnjih skupština i napisa u onodobnom novinskom tisku „Novom Dobu“, „Narodnoj svijesti“, „Jadranskoj straži“ i časopisu „Sveta Cecilija“).
Društvo je osnovano nakon okončanja I. talijanske okupacije 1921. godine, u novonastaloj jugoslavenskoj državi. U svom javnom djelovanju slijediti će državnu ideologiju integralnog jugoslavenstva. To će se odraziti u njegovim javnim nastupima (slavljenje i obilježavanje povijesnih datuma i obljetnica inauguriranih i propisanih od vladajuće državne vlasti Vidovdanski ustav, rođendani, imendani i smrti članova kraljevske kuće, Dan ujedinjenja..) i na njegovom glazbenom repertoaru (prevladavat će skladbe srpskih skladatelja). Na repertoaru „Diletantskog kazališnog kluba“, izvoditi će se djela srpskih pisaca, poglavito Branislava Nušića. Surađivati će s „Beogradskim pjevačkim društvom“, sudjelovati u proslavi njegove 75. obljetnice osnutka, sudjelovati na „Mokranjčevićevim danima“, dati novčani prilog za izgradnju „Mokranjčevićeva doma“ u Beogradu, učlaniti se u „Jugoslavenski pjevački savez“. Za svoj rad Društvo će biti odlikovano od kralja Aleksandra „Ordenom Svetog Save“.
Dok su najvažnija rukovodeća mjesta u Upravi društva obnašali uglavnom ljudi odani postojećem državnom režimu, dotle je u pjevačkom i tamburaškom zboru bilo i članova – simpatizera Stjepana Radića, koji su i javno znali iskazati svoju političku opredjeljenost.

Ključne riječi

Glazbeno društvo; Blato; slijedi integralnu jugoslavensku ideologiju; Diletanski kazališni klub

Hrčak ID:

257745

URI

https://hrcak.srce.hr/257745

Datum izdavanja:

29.12.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 764 *