Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.48188/hczz.1.1.4

Znanje studenata Sveučilišta u Splitu o psihijatrijskim bolestima: presječna studija

Zvonimir Puljić orcid id orcid.org/0000-0001-8800-250X ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Split, Hrvatska
Zvonimir Supičić ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Split, Hrvatska
Mirjana Milić ; Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu, Split, Hrvatska
Diana Aranza orcid id orcid.org/0000-0002-0806-1065 ; Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 615 Kb

str. 19-24

preuzimanja: 220

citiraj


Sažetak

Cilj: Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike znanja o psihijatrijskim bolestima između studenata zdravstvenih i nezdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu te ispitati razlike znanja o psihijatrijskim bolestima s obzirom na spol i dob sudionika.

Metode: Uzorak u ovom istraživanju sačinjava 280 studenata Sveučilišta u Splitu. Korišteni mjerni instrument je novokonstruirani upitnik sastavljen od 20 pitanja o psihijatrijskim bolestima. Upitnik je pouzdan za interpretaciju rezultata, vrijednost Cronbach's alpha iznosi 0,74. Obrada podataka uključivala je izračun deskriptivnih parametara kao i korištenje neparametrijskog Mann Whitney U testa za utvrđivanje razlika prema spolu, dobnim skupinama te vrsti studija. Istraživanje je odobreno od strane Etičkog povjerenstva Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu.

Rezultati: Rezultati istraživanja upućuju na nisku razinu znanja studenata o psihijatrijskim bolestima. Ukupan postotak točno riješenih odgovora na ukupnom uzorku sudionika iznosi 58,4%. Utvrđena je značajna razlika u znanju među studentima zdravstvenih i nezdravstvenih studija za 6 od ukupno 20 čestica. Studenti više znaju o bolestima ovisnosti i posttraumatskom stresnom poremećaju nego o shizofreniji i bipolarnom afektivnom poremećaju. Značajna razlika u znanju studenata s obzirom na spol i dob sudionika nije utvrđena.

Zaključci: Iako studenti zdravstvenih studija imaju veću razinu znanja o psihijatrijskim bolestima u odnosu na studente nezdravstvenih studija, promatrajući ukupan uzorak sudionika neupitno je prisutan prostor za napredak u shvaćanju simptoma psihijatrijskih bolesti od strane promatrane skupine. Navedeno ukazuje na potrebu popularizacije spomenutog područja unutar okvira znanstveno-istraživačke zajednice kako bi se educirala javnost o psihijatrijskim bolestima i time oboljelima omogućio kvalitetniji standard življenja.

Ključne riječi

psihijatrijski bolesnici; psihijatrijske bolesti; mentalno zdravlje; mentalno-zdravstvena psimenost; studenti; znanje

Hrčak ID:

257816

URI

https://hrcak.srce.hr/257816

Datum izdavanja:

28.4.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 791 *