Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6

Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.)

Luna Maslov Bandić orcid id orcid.org/0000-0003-1296-5777 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Milena Jenić ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Boris Duralija ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.669 Kb

str. 50-55

preuzimanja: 425

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


Malina (Rubus idaeus L.) jedna je od voćnih vrsta koje su bogate raznolikim kemijskim spojevima kao što su vitamini, minerali i polifenoli. Polifenoli utječu na senzorna i nutritivna svojstva biljke. Listovi i sjemenke maline, koje su većinom nusprodukt proizvodnje imaju značajan sadržaj polifenola, te bi se zajedno s plodovima mogli više koristiti u ljudskoj prehrani kao alternativni izvor bioaktivnih spojeva. U ovom radu određivani su polifenolni spojevi, te je utvrđen sadržaj flavonoida, antocijana i ukupnih fenola u plodu, sjemenci i listu maline sorte 'Himbo Top'. Najveći maseni udio polifenola imale su sjemenke maline, od kojih je izmjereno najviše flavonoida (2853,03 mg/100 g svježeg uzorka) i ukupnih fenola (2369,44 mg/100 g svježeg ploda), a najmanji maseni udio polifenola kod maline imali su plodovi. Također, određen je i antioksidacijski kapacitet pomoću DPPH i ABTS metode, te nisu utvrđene značajne razlike u antioksidacijskom kapacitetu između ploda, lista i sjemenke. Pomoću LC-MS metode identificirani su pojedinačni antocijani i flavonoli u plodu maline.

Ključne riječi

Malina (Rubus idaeus L.), sjemenka, list, polifenoli, antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID:

245353

URI

https://hrcak.srce.hr/245353

Datum izdavanja:

23.10.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.711 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.