Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6
Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.)
Luna Maslov Bandić
orcid.org/0000-0003-1296-5777
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Milena Jenić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Boris Duralija
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 1.669 Kb
str. 50-55
preuzimanja: 425
citiraj
APA 6th Edition
Maslov Bandić, L., Jenić, M. i Duralija, B. (2020). Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.). Glasnik Zaštite Bilja, 43. (5.), 50-55. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6
MLA 8th Edition
Maslov Bandić, Luna, et al. "Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.)." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 43., br. 5., 2020, str. 50-55. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Maslov Bandić, Luna, Milena Jenić i Boris Duralija. "Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.)." Glasnik Zaštite Bilja 43., br. 5. (2020): 50-55. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6
Harvard
Maslov Bandić, L., Jenić, M., i Duralija, B. (2020). 'Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.)', Glasnik Zaštite Bilja, 43.(5.), str. 50-55. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6
Vancouver
Maslov Bandić L, Jenić M, Duralija B. Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.). Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2020 [pristupljeno 21.11.2024.];43.(5.):50-55. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6
IEEE
L. Maslov Bandić, M. Jenić i B. Duralija, "Bioaktivni spojevi u plodu, listu i sjemenci maline (Rubus idaeus L.)", Glasnik Zaštite Bilja, vol.43., br. 5., str. 50-55, 2020. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.43.5.6
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Malina (Rubus idaeus L.) jedna je od voćnih vrsta koje su bogate raznolikim kemijskim spojevima kao što su vitamini, minerali i polifenoli. Polifenoli utječu na senzorna i nutritivna svojstva biljke. Listovi i sjemenke maline, koje su većinom nusprodukt proizvodnje imaju značajan sadržaj polifenola, te bi se zajedno s plodovima mogli više koristiti u ljudskoj prehrani kao alternativni izvor bioaktivnih spojeva. U ovom radu određivani su polifenolni spojevi, te je utvrđen sadržaj flavonoida, antocijana i ukupnih fenola u plodu, sjemenci i listu maline sorte 'Himbo Top'. Najveći maseni udio polifenola imale su sjemenke maline, od kojih je izmjereno najviše flavonoida (2853,03 mg/100 g svježeg uzorka) i ukupnih fenola (2369,44 mg/100 g svježeg ploda), a najmanji maseni udio polifenola kod maline imali su plodovi. Također, određen je i antioksidacijski kapacitet pomoću DPPH i ABTS metode, te nisu utvrđene značajne razlike u antioksidacijskom kapacitetu između ploda, lista i sjemenke. Pomoću LC-MS metode identificirani su pojedinačni antocijani i flavonoli u plodu maline.
Ključne riječi
Malina (Rubus idaeus L.), sjemenka, list, polifenoli, antioksidacijski kapacitet
Hrčak ID:
245353
URI
https://hrcak.srce.hr/245353
Datum izdavanja:
23.10.2020.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.711
*