Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.30754/vbh.64.1.845

Noć knjige 2020. u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik : ni koronavirus nam ne može planove pokvarit

Ana Šimić orcid id orcid.org/0000-0003-2474-8630 ; Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik
Ante Mešin orcid id orcid.org/0000-0002-4129-1794 ; Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" Šibenik


Puni tekst: hrvatski pdf 292 Kb

str. 201-225

preuzimanja: 241

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada prikazati kako je Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik odgo- vorila na kriznu situaciju za knjižnice koju je izazvala pandemija uzrokovana virusom SARS-CoV-2 te kako je organizirala programe u sklopu obilježavanja manifestacije Noć knjige preselivši sva događanja u virtualno okruženje.

Pristup/metodologija/dizajn. U prvom dijelu rada opisana je manifestacija Noć knjige te značaj njezina obilježavanja za Gradsku knjižnicu „Juraj Šižgorić“ Šibenik. Drugi dio rada govori o iskustvu organiziranja programa pod epidemiološkim mjerama i virtualnom druženju s korisnicima na Facebooku.

Rezultati. Organizacija virtualne Noći knjige 2020. pokazatelj je potencijala Grad- ske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik da se nosi s izazovima koje donose nepredviđene situacije u kojima se ograničavaju društveni život i socijalni kontakti.

Praktična primjena. U radu su izneseni primjeri dobre prakse Gradske knjižnice

„Juraj Šižgorić“ Šibenik u organiziranju virtualnih programa te primjer postupanja s autorskim pravima na internetu vezanim za emitiranje glazbe.

Društveni značaj. Održavanje programa poput likovnih i literarnih natječaja, radi- onica, izložbi, druženja s piscem, pa i koncerata za Gradsku knjižnicu „Juraj Šižgorić“ Šibenik u obilježavanju manifestacije Noć knjige predstavlja kontinuitet u pružanju knjižničnih usluga koje se ne tiču isključivo korištenja knjižnične građe, pa je Knjižnica u izvanrednim okolnostima pandemije koronavirusa osmislila niz virtualnih programa za članove i korisnike svojih usluga.

Originalnost/vrijednost. U radu je opisano kako se Gradska knjižnica „Juraj Ši- žgorić“ Šibenik u kratkom vremenu snašla i svoje djelovanje prilagodila okolnostima te kako je uspjela organizirati virtualno obilježavanje Noći knjige s programima kakve je organizirala proteklih godina. Iskustvo Knjižnice može pomoći drugim knjižnicama u osmišljavanju i realizaciji virtualnih programa, kao i u mogućim novim izvanrednim situacijama.

Ključne riječi

Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik; krizne situacije; Noć knjige; SARS-CoV-2; virtualni programi

Hrčak ID:

258376

URI

https://hrcak.srce.hr/258376

Datum izdavanja:

25.5.2021.

Posjeta: 591 *