Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18045/zbefri.2021.1.113

Kvalitativni pristup procjeni pomirenja GOLDX-a i OneGrama u islamskim financijama

Marwan Mohamed Abdeldayem orcid id orcid.org/0000-0002-9103-9802 ; Cairo University, Egypt and College of Administrative Sciences, Applied Science University (ASU), Manama, Kingdom of Bahrain.
Saeed Hameed Al Dulaimi ; Business & HR Management College of Administrative Sciences, Applied Science University (ASU), Manama Kingdom of Bahrain
Fuaad Hameed Al Dulaimi orcid id orcid.org/0000-0001-5079-3270


Puni tekst: engleski pdf 780 Kb

str. 113-134

preuzimanja: 586

citiraj


Sažetak

Svrha ove studije je dvostruka. Prva svrha je ispitati percepciju islamskih stručnjaka za financije i šerijatskih znanstvenika o islamskoj kriptovaluti (tj. GOLDX i OneGram). Pitanje je ima li ona ulogu u prihvaćanju kriptovaluta u islamskim financijama. Drugo je predstavljanje nove islamske kriptovalute koja će služiti tim bogatim islamskim populacijama. U radu se primjenjuje kvalitativni pristup istraživanja provodeći intervjue za istraživanje stavova islamskih znanstvenika o okviru nove islamske kriptovalute. Smatralo se potrebnim da znanstvenici posjeduju sveobuhvatno znanje i imaju veliko iskustvo u islamskom šerijatu i kriptovaluti. U skladu s tim, broj znanstvenika bio je ograničen i na kraju, samo je pet znanstvenika iz različitih islamskih zemalja ispunjavalo te posebne uvjete. Temeljito smo analizirali prikupljene podatke iz intervjua. Rezultati istraživanja ukazuju na činjenicu da u islamskom zakonu ne postoji model za utvrđivanje legitimnog i nedozvoljenog korištenja i razmjene konvencionalne kriptovalute (kao što je Bitcoin). Slijedom toga, uvođenje novih islamskih kriptovaluta je prihvaćanje kriptovaluta kao što su GOLDX i OneGram, koji mogu imati vitalnu ulogu u privlačenju više od 1,5 milijardi muslimana širom svijeta da uđu u svijet kriptovaluta.

Ključne riječi

kriptovaluta; GOLDX; OneGram; Fintech; islamske financije

Hrčak ID:

259593

URI

https://hrcak.srce.hr/259593

Datum izdavanja:

30.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.544 *