Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Evanđeoska logika razmišljanja u djelima fra Zvjezdana Linića

Marinko Perković ; Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 191 Kb

str. 77-94

preuzimanja: 259

citiraj


Sažetak

U ovom članku autor želi dokazati da je evanđeoska logika razmišljanja nadahnjivala djela hrvatskog karizmatika fra Zvjezdana Linića. U prvom dijelu članak govori o teološkim principima Linićeve pisane baštine. To su: optimističan pogled na život i
čovjeka, ljubav prema Isusu, Biblija, vjernost Crkvi, redovit sakramentalni život, Bog koji neizmjerno ljubi ljude, život i djela svetoga Franje Asiškoga koji je sve to ostvarivao u svojemu životu.
U drugom dijelu članak govori o konceptu ljubavi u Linićevim djelima. Iz tog koncepta, koji govori o ljubavi prema Bogu, sebi, bližnjima i neprijateljima, zaključuje se također da je Linićeva vizija ljubavi crpljena isključivo iz evanđeoskog učiteljstva. Treći podnaslov članka posvećen je temi: fra Zvjezdan Linić kao karizmatik. Ne ulazeći u pojedine karizmatske teme koje je on obradio, već govoreći o konceptu patnje u njegovim djelima, autor je mišljenja da je i kao karizmatik Linić promicao nepobitna evanđeoska, a opet posadašnjena načela. U zaključnim mislima sažima da je služenje Bogu, Crkvi i ljudima iz ljubavi, glavna poruka Linićevih djela.

Ključne riječi

Crkva; ljubav; euharistija; ispovijed; sveti Franjo Asiški; patnja

Hrčak ID:

259760

URI

https://hrcak.srce.hr/259760

Datum izdavanja:

25.6.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 595 *