Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Psiho-pedagoška analiza uloge odgojitelja u dinamici praćenja kandidata u formaciji

Sanda Smoljo-Dobrovoljski ; Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 604 Kb

verzije

str. 81-117

preuzimanja: 191

citiraj


Sažetak

Na temelju indikacija apostolske pobudnice pape Franje Evangelii gaudium – Radost Evanđelja (2013.) i novog dokumenta Kongregacije za kler Dar svećeničkog zvanja – Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis, 2016.) u posljednje vrijeme, na poseban način, aktualizira se važnost osobnog praćenja za rast u kršćanskom životu, odnosno za rast u zvanju kandidata u formaciji za svećenički poziv. Praćenje koje pomaže u razlučivanju zvanja, razlikovanju duhova koji mogu opstruirati rast u kršćanskim idealima, u vremenu stalnih promjena mentaliteta, struktura i fluktuacije vrijednosti, postaje neodgodiva potreba postmodernog čovjeka, kako ističe papa Franjo u apostolskoj pobudnici Gaudete et exultate - Radujte se i kličite (2018.).
U ovom radu naglasak je na analizi dinamike praćenja kandidata u formaciji i posebnoj ulozi koju u tom odgojnom procesu ima odgojitelj. Uloga odgojitelja u relacijskoj dinamici promatra se iz trostruke perspektive: teološke, psihološke i pedagoške, s tim da je poseban naglasak na psiho-pedagoškim dinamizmima. U radu se obrađuju četiri tematske jedinice koje u središte refleksije stavljaju lik odgojitelja: biblijska zbilja praćenja koju se promatra kao prototip formacijske pedagogije, zrele i nezrele intrapsihičke i interpersonalne dinamike odgojitelja, analiziraju se i klasificiraju nužne sposobnosti i vještine za odgojni rad, te psiho-pedagoška dinamika odnosa između odgojitelja i odgajanika.
U članku se istražuje kako odgojitelj koji prati kandidata u formaciji pomaže njegovoj izgradnji, odnosno kada odgojiteljevi interventi djeluju (de)formirajuće. Na temlju psiho-pedagoške analize nastoji se doprinijeti poboljšanju odgojne uloge u formacijskim institucijama te potaknuti na ozbiljno razmišljanje pri izboru kandidata za tako odgovornu zadaću.

Ključne riječi

praćenje; odgojitelj; odgajanik; interpersonalna psihodinamika; formacijski kolokvij.

Hrčak ID:

260078

URI

https://hrcak.srce.hr/260078

Datum izdavanja:

1.6.2020.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 632 *