Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.0925

Probiotički potencijal i procjena sigurnosnog aspekta sojeva Enterococcus sp. izoliranih iz tradicionalno rađenog sira u Srbiji

Mirjana Ž. Grujović ; Department of Biology and Ecology, Faculty of Science, University of Kragujevac, Kragujevac, Republic of Serbia
Katarina G. Mladenović ; Department of Biology and Ecology, Faculty of Science, University of Kragujevac, Kragujevac, Republic of Serbia
Ljiljana R. Čomić ; Department of Biology and Ecology, Faculty of Science, University of Kragujevac, Kragujevac, Republic of Serbia


Puni tekst: engleski pdf 1.551 Kb

str. 317-326

preuzimanja: 146

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga rada bio je procjena sigurnosnog aspekta i probiotičkog potencijala šest izolata roda Enterococcus izoliranih iz tradicionalno rađenog sira. Izolati su predstavljali dio neistražene mikroflore sira. Analizirana je tolerancija izolata Enterococcus na različite gastrointestinalne uvjete (nizak pH, prisutnost pepsina, pankreatina i soli žučnih kiselina). Mikrodilucijskom metodom procijenjena je osjetljivost na klinički relevantne antimikrobne agense (tetraciklin, ampicilin, gentamicin, vankomicin i polimiksin B). Istraživana je i adhezivna sposobnost autohtonih izolata Enterococcus na otapala, kao i sposobnost autoagregacije i koagregacije između njih i kliničkih izolata Escherichia coli. Izolati su pokazali toleranciju na simulirane gastrointestinalne uvjete u velikom postotku. Utvrđena je osjetljivost na sve testirane antibiotike, posebno na ampicilin, s MIC vrijednostima od 0,19 do 2,5 μg/mL. Izolati su pokazali sposobnost rasta na hranjivoj podlozi s fenolom, a nisu pokazali sposobnost sintetizacije histamina i tiramina. Otkriveno je da je najveći postotak adhezije s kloroformom, a najmanji sa ksilenom. Izolati su pokazali umjerenu sposobnost autoagregacije, a opažen je i različit stupanj koagregacije s E. coli. Rezultati pokazuju da je potencijalna primjena istraživanih izolata bakterije Enterococcus selektivna i ograničena.

Ključne riječi

antibiotici; sposobnost adhezije; sposobnost agregacije; probiotici; sigurnosni aspekt; bakterije Enterococcus

Hrčak ID:

260233

URI

https://hrcak.srce.hr/260233

Datum izdavanja:

9.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 590 *