Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Teološko-pravna težišta poruka Ivana Pavla II. za Dan posvećenog života

Bernarda Horvat orcid id orcid.org/0000-0003-2663-7205 ; Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 388 Kb

str. 257-287

preuzimanja: 100

citiraj


Sažetak

Samo je u kontekstu življene stvarnosti Crkve moguće shvatiti posvećeni život kao „sjajan znak u Crkvi“ (kan. 573, §1), znak koji u svoj svojoj nedorečenosti i krhkosti ipak ukazuje na svetost Crkve ostvarenu na jedini mogući način - odazivanjem pozivu na svetost upućenoga svima: u življenju ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Tom ljubavlju treba biti obilježen svaki pravi Kristov učenik (usp.: LG 42,1) koji je pozvan u svojim životnim uvjetima, dužnostima i okolnostima napredovati na putu svetosti i savršenstva vlastitoga staleža (usp.: LG 42,4) uprisutnjujući hic et nunc onu ljubav kojom je Bog ljubio svijet (usp.: LG 41,7). No, oni koje Bog poziva da se, po zavjetovanju evanđeoskih savjeta, oslobađaju zapreka koje bi ih mogle udaljiti od žara svjedočke ljubavi te da se na poseban način povežu s Crkvom i njezinim poslanjem u svijetu (usp.: LG 44, 1 i 2), postaju svojim načinom življenja znak kojim sama Crkva „i vjernicima i nevjernicima iz dana u dan bolje pokazuje Krista“ (LG 46,1). Stoga, vršeći svoju zadaću vrhovnoga pastira i učitelja, rimski prvosvećenici, počevši od Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina ustanovio godišnju proslavu Svjetskog dana posvećenoga života (2. veljače 1997.), tom prilikom upućuju poruku članovima posvećenoga života kao izraz brige, poticanja i promicanja njihova staleža koji neosporno pripada životu i svetosti Crkve (usp.: LG 44, 4; kan. 574, §1). U svjetlu liturgijske proslave blagdana Prikazanja Gospodinova u Hramu, od samoga početka svojega pontifikata, Ivan Pavao II. redovito se obraćao osobama koje su svoj život darovale Gospodinu posebnim posvećenjem po evanđeoskim savjetima. Predstavljao im je i razlagao bitne teološko-pravne elemente posvećenoga života, svojom učiteljskom riječju pozivao ih i hrabrio na još zauzetije služenje kraljevstvu Božjemu, da bi njihovo nastojanje oko vjernosti i ustrajnosti u darovanom im zvanju autentično doprinosilo plodnijoj svetosti Crkve i koristilo njezinu spasenjskom poslanju (usp.: LG 47 i 43, 2; kann. 573, §2 i 574, §2).

Ključne riječi

Ivan Pavao II.; posvećeni život; teološko-pravni elementi; posvećenje; evanđeoski savjeti; zavjeti; zajedništvo; svjedočenje.

Hrčak ID:

260577

URI

https://hrcak.srce.hr/260577

Datum izdavanja:

1.7.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 475 *