Skoči na glavni sadržaj

Recenzija, Prikaz slučaja

Američki bibličar Joseph A. Fitzmeyer, D.I. (1920.-2016.)

Mato Zovkić ; Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 226 Kb

str. 289-309

preuzimanja: 107

citiraj


Sažetak

S 18 godina pridružio se isusovcima provincije Maryland koji su mu bili profesori u srednjoj školi. Poglavari su zapazili da ima dara za aramejski, grčki i hebrejski pa su ga bodrili da te predmete studira u vidu budućeg proučavanja Biblije. Zato su mu dopustili da doktorandski program upiše na John Hopkins Universityju te pod vodstvom protestantskog znanstvenika W. Albrighta izradi disertaciju o aramejskim rukopisima otkrivenim u Egiptu. Nakon ređenja, licencijata teologije i Svetoga pisma predavao je na različitim fakultetima u SAD-u, surađivao u proučavanju kumranskih rukopisa te napisao oko 550 članaka, recenzija i knjiga. Od novozavjetnih komentara vrlo mu je cijenjen komentar Luke u dva sveska te od starozavjetnih komentar Tobitove knjige, temeljen na otkriću fragmenata u Kumranu. Da rezultate biblijske obnove učini dostupnima odraslim kršćanima, osnovao je Institut za Sveto pismo na Georgetown Universityju. S R. E. Brownom i R. E. Murphyjem organizirao je pisanje i objavljivanje
znanstvenog komentara Biblije 1968. i 1990. Iz prvoga od tih izdanja prevedeni su na hrvatski prilozi za Biblijsku teologiju Staroga i Novoga zavjeta 1980., a iz drugoga Komentar evanđelja i Djela apostolskih 1997. i deset priloga za Znanstveni uvod u Bibliju 2012. Surađivao je s protestantskim bibličarima, davao ženama bibličarkama prigodu da dođu do riječi te zastupao povijesno-kritičku metodu u tumačenju svetih knjiga Židova i kršćana. Bibliju je tumačio kao knjigu Crkve. God. 2011. preselio se iz Washingtona u Philadelphiju gdje je za svoje novo poslanje prihvatio molitvu za Crkvu i Družbu Isusovu kojom je bio oduševljen i zahvalan za članstvo.

Ključne riječi

američki bibličar; kumranski rukopisi; komentar Luke; komentar Tobije; dva izdanja Jeronimskog komentara Biblije; ekumensko proučavanje Marije i Petra u NZ.

Hrčak ID:

260578

URI

https://hrcak.srce.hr/260578

Datum izdavanja:

1.7.2017.

Posjeta: 332 *