Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5552/drvind.2021.1973

Ispitivanje parametara površinske kvalitete toplinski prešanog drva paulovnije

Zeki Candan orcid id orcid.org/0000-0002-4937-7904 ; Istanbul University - Cerrahpasa, Faculty of Forestry, Department of Forest Industrial Engineering, Istanbul, Turkey
Oktay Gonultas ; Bursa Technical University, Faculty of Forestry, Department of Forest Industrial Engineering, Bursa, Turkey
Hizir Volkan Gorgun ; Istanbul University - Cerrahpasa, Faculty of Forestry, Department of Forest Industrial Engineering, Istanbul, Turkey
Oner Unsal ; Istanbul University - Cerrahpasa, Faculty of Forestry, Department of Forest Industrial Engineering, Istanbul, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 446 Kb

str. 231-236

preuzimanja: 301

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je procijeniti učinak toplinskog prešanja na neka površinska svojstva drva paulovnije. Najveća površina uzoraka bila je prešana pri visokim temperaturama. Prešanje je trajalo 45 minuta. Primijenjene su četiri različite kombinacije uvjeta prešanja, uključujući dvije vrijednosti temperature (150 i 170 °C) i dva različita tlaka (20 i 22,5 bara). U eksperimentu su uspoređeni hrapavost površine, kvašenje i boja prešanih i neprešanih uzoraka. Hrapavost je mjerena paralelno i okomito na smjer vlakanaca prema normi JIS B 0601:1994. Mjerena je i promjena kontaktnog kuta vode na površini u vremenu. Boja je određivana spektrofotometrom prema sustavu CIE L*a*b*. Promjene boje klasificirane su primjenom klasifikacijske metode iz literature. Najveće su promjene primijećene među vrijednostima kvašenja. Vrijednosti kontaktnog kuta značajno su se povećale prešanjem. Iako je viša temperatura utjecala na povećanje vrijednosti kontaktnog kuta, veći tlakovi nisu promijenili vrijednosti kontaktnog kuta. Ako se općenito uzmu u obzir vrijednosti hrapavosti površine, upotrijebljena bi tehnika prešanja mogla smanjiti vrijednosti hrapavosti do 40 % s obzirom na kontrolne uzorke. Samo kombinacija od 150 °C i 20 bara nije znatnije promijenila ispitivane vrijednosti. Glede boje, rezultati su pokazali da su svi parametri prešanja bitno utjecali na ukupne vrijednosti promjene boje uzoraka. Rezultati ocjenjivanja boje bili su slični, a promjene boje prešanih uzoraka ocijenjene su kao najmanje, osim za kombinaciju 150 °C i 20 bara. Pogotovo je kombinacija 170 °C i 22,5 bara (najviši parametri prešanja) značajno promijenila sve parametre boje uzoraka, osim parametra b*. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da bi metoda toplinskog prešanja mogla promijeniti površinska svojstva drva ove brzorastuće vrste.

Ključne riječi

toplinsko prešanje; paulovnija; kvašenje; kontaktni kut; hrapavost površine

Hrčak ID:

260764

URI

https://hrcak.srce.hr/260764

Datum izdavanja:

22.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.023 *