Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sveta Nevina dječica u hagiografiji i hrvatskoj kulturnoj antropologiji

Marko Dragić orcid id orcid.org/0000-0001-5362-6814 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu


Puni tekst: hrvatski pdf 214 Kb

str. 51-73

preuzimanja: 744

citiraj


Sažetak

U radu se govori o Herodu Askalonitu koji je zapovjedio da se pobiju svi dječaci od dvije godine do jednoga dana života. Herod je mislio da će tako ubiti novorođenoga kralja Isusa Krista. Međutim anđeo se u snu javio sv. Josipu i rekao mu da uzme Isusa i majku njegovu i da se sklone u Egipat. Tako je Isus Krist spašen.
U znak sjećanja na taj događaj od 5. stoljeća svetkuju se Sveta Nevina dječica. Taj spomendan narod najčešće naziva Mladinci, Mladenci. Katolička crkva taj spomendan svetkuje treći dan od Božića. Uz Svetu nevinu dječicu u hrvatskoj tradicijskoj kulturi vezuju se vjerski i svjetovni običaji. Na svečanim svetim misama blagoslivljaju se djeca. Raširen je tradicionalan običaj u Hrvata da se djeca dok su još u postelji simbolično šibaju i darivaju. Djeca danju obilaze svoje susjede, kumove i rodbinu i prutom ih malo udaraju a zauzvrat dobivaju darove. Mladići odlaze u one domove u kojima ima djevojaka i lagano ih šibaju. U nekim mjestima mladoženje šibaju svoje supruge. Ti običaji nazivaju se mladinčanje. Narodno je vjerovanje da će oni koji su mladinčani biti zdravi.
Na Korčuli se još uvijek u onim domovima gdje ima male djece izvode koledarske pjesme. U Blatu na Korčuli te pjesme nazivaju se veselarske.

Ključne riječi

Herod; pokolj dječice; običaji; mladinčanje; kolede

Hrčak ID:

261377

URI

https://hrcak.srce.hr/261377

Datum izdavanja:

16.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.418 *