Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.11608/sgnj.26.2.3

Sigurnost bolesnika u zdravstvenim ustanovama iz perspektive medicinskih sestara

Marijana Neuberg ; Sveučilište Sjever, Odjel za sestrinstvo, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Republika Hrvatska
Valentina Vincek ; Sveučilište Sjever, Odjel za sestrinstvo, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Republika Hrvatska
Matija Kovačić ; Sveučilište Sjever, Odjel za logistiku i održivu mobilnost, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Republika Hrvatska
Ivana Herak ; Sveučilište Sjever, Odjel za sestrinstvo, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Republika Hrvatska
Tina Cikač ; Sveučilište Sjever, Odjel za sestrinstvo, Ulica 104. brigade 3, 42 000 Varaždin, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 100 Kb

str. 103-108

preuzimanja: 691

citiraj


Sažetak

Uvod: Sigurnost bolesnika u fokusu je interesa svih zdravstvenih organizacija jer može determinirati kvalitetu života bolesnika nakon završetka njegove hospitalizacije. Međutim, sigurnost bolesnika određena je brojnim faktorima, a jedan od njih su i medicinske sestre koje rade u bolničkim organizacijama. Preopterećenost medicinskih sestara brojnim zadacima, ali i nepravilna komunikacija mogu rezultirati ugrozom sigurnosti. Sigurnost bolesnika predmet je regulacije i zakonodavca koji putem indikatora kvalitete definira potrebu praćenja i poboljšanja postojeće razine sigurnosti bolesnika.
Cilj: Cilj je ovog rada istražiti percepciju medicinskih sestara o sigurnosti pacijenata.
Metode: U istraživanju je korišten Upitnik o kulturi bolesnikove sigurnosti u bolnici (HSOPSC), a u istraživanje je uključeno 209 ispitanika. Kao tehnika prikupljanja podataka korištena je anketa provedena putem Google Forms obrasca tijekom travnja i svibnja 2020. godine. Prikupljene ankete analizirane su pomoću deskriptivne statistike za što je korišten MS Excel program. U svrhu testiranja hipoteza koristio se hi-kvadrat test.
Rezultati: Rezultati istraživanja pokazuju kako medicinske sestre percipiraju sigurnost pacijenata te da postoji razlika u percepciji sigurnosti s obzirom na hijerarhiju zaposlenika u zdravstvenoj ustanovi. Percepcija sigurnosti bolesnika u zdravstvenoj ustanovi mijenja se ovisno o razini obrazovanja te godinama radnog iskustva sudionika.
Zaključak: Budući da smanjena razina sigurnosti može rezultirati pojavom neželjenih događaja, odnosno može smanjiti kvalitetu skrbi za pacijenata, percepcija medicinskih sestara o sigurnosti pacijenata u zdravstvenoj ustanovi, razina njihove edukacije te način izvođenja aktivnosti mogu doprinijeti sigurnosti bolesnika.

Ključne riječi

sigurnost bolesnika; medicinske sestre; indikatori kvalitete

Hrčak ID:

261386

URI

https://hrcak.srce.hr/261386

Datum izdavanja:

19.8.2021.

Posjeta: 1.375 *