Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.24141/2/5/1/8

Povezanost depresije i anksioznosti kod bolesnika s kroničnom nemalignom boli

Irena Kovačević orcid id orcid.org/0000-0001-5673-9515 ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia; University of Ljubljana, Faculty of Medicine, Ljubljana, Slovenia
Valentina Krikšić ; Institution for Home Health Care „Domnius“, Zagreb, Croatia
Štefanija Ozimec Vulinec ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Adriano Friganović orcid id orcid.org/0000-0002-9528-6464 ; University Hospital Centre Zagreb, Zagreb, Croatia
Boris Ilić orcid id orcid.org/0000-0003-3990-5627 ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia
Sanja Ledinski Fičko ; University of Applied Health Sciences, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 197 Kb

verzije

str. 83-94

preuzimanja: 235

citiraj


Sažetak

Uvod. Dvije trećine pacijenata primarne zdravstvene zaštite s depresijom ima prisutne i somatske simptome, čineći otkrivanje depresije težom. Primarna zdravstvena zaštita prva je razina probira za depresiju, a rano otkrivanje ključno je za uspjeh liječenja. Anksioznost također ima visoku stopu komorbiditeta s kroničnim bolnim stanjima. Generalizirani anksiozni poremećaj (GAD) čest je među pacijentima s „medicinski neobjašnjivom” kroničnom boli i kroničnim fizičkim bolestima te je i prediktor kronične mišićno-koštane boli nakon traume. Pripadnost različitim etničkim skupinama i činjenica da liječnici primarne zdravstvene zaštite ne poznaju te razlike mogu biti prepreka u dobroj zdravstvenoj skrbi, prije svega ranom prepoznavanju simptoma depresije.

Cilj. Cilj ovog predloženog, sistematičnog rada bio je izvući zaključke iz empirijskog istraživanja koje se bavi procesima uključenima u ispitivanje depresije, anksioznosti i kronične nemaligne boli. Istraživačko pitanje za ovaj pregledni rad bilo je ispitati povezanost depresije i anksioznosti s kroničnom nemalignom boli. Cilj je bio ispitati ulogu primarne zdravstvene zaštite u prepoznavanju, prevenciji i liječenju depresije i anksioznosti kod bolesnika s kroničnom nemalignom boli te postoji li razlika u povezanosti depresije, anksioznosti i kronične nemaligne boli s obzirom na etničku pripadnost.

Metode. Metode za identifikaciju studije izvedene su iz baze podataka Medline (via PubMed). U analizu su uključeni svi znanstveni radovi na engleskom jeziku, bez obzira na metodologiju, objavljeni od 2011. koji se odnose na povezanost depresije, anksioznosti i kronične nemaligne boli, koji obuhvaćaju populaciju pacijenata iz primarne zdravstvene zaštite starijih od 18 godina koji boluju od kronične nemaligne boli i istodobno imaju prisutne simptome depresije i anksioznosti ili su pripadnici etničkih skupina. Pronađeno je 403 članka, originalnih i preglednih radova, od kojih je nakon detaljnog čitanja odabrano 10 koji zadovoljavaju uključujuće kriterije za potrebe ovog pregleda.

Rezultati. Depresija i anksioznost značajno su prisutnije kod osoba s kroničnom boli (23%) u odnosu na one koji ih nemaju (12%). Najčešća je mišićno-koštana kronična bol, pri čemu trećina pacijenata ima depresiju. Depresija i anksioznost značajno su povezane s intenzitetom i trajanjem boli. Kronična bol i depresija razlikuju se i s obzirom na etničke skupine, pri čemu kulturalne razlike i jezična barijera mogu biti prepreka u ranom otkrivanju depresije.

Zaključak. Depresija je najčešća smetnja mentalnog zdravlja koja je povezana s kroničnom boli. Od iznimne je važnosti liječenje i depresije i boli, kako bi se u ranoj fazi spriječio razvoj teže depresije i kronične boli. Od integriranog programa na razini primarne zdravstvene zaštite očekuju se pozitivni učinci i na fizičko i na psihičko stanje pacijenata. Svakako treba uzeti u obzir kulturološke razlike i etničku pripadnost, koje na razini primarne zdravstvene zaštite mogu
značajno smanjiti otkrivanje simptoma depresije.

Ključne riječi

depresija; anksioznost; kronična nemaligna bol; etnička pripadnost; primarna zdravstvena zaštita

Hrčak ID:

261451

URI

https://hrcak.srce.hr/261451

Datum izdavanja:

23.8.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 960 *