Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Drugi vatikanski koncil za mladost kršćanstva

Giuseppe Alberigo ; Institut za religijske znanosti, Bologna, Italija


Puni tekst: hrvatski pdf 232 Kb

str. 1-12

preuzimanja: 800

citiraj


Sažetak

Cjelokupno vrednovanje rezultata Drugoga vatikanskog koncila zahtijeva složenu analizu koju treba provesti na više razina. Jedan od pristupa prihvatljivo se može ostvariti sučeljavanjem ozračja pripreme Koncila (siječanj 1959. - listopad 1962.) i ozračja njegovog završetka u prosincu 1965. Unatoč raširenoj sekularizaciji - barem na zapadu - najava Ivana XXIII. u javnosti je prouzrokovala neviđenu pozornost i zanimanje. Ipak, kako god je ta najava bila prodorna, isto je tako bila slaba, pa je stoga potaknula mnoga pitanja o budućem Koncilu.
Kakav je to Koncil htio sazvati papa Ivan? On nije oklijevao Koncil nazvati apsolutno tradicionalnim nazivom, to jest zasjedanjem biskupa. No, to nije bilo u proturječju s činjenicom da je htio Koncil epohalnoga prijelaza, to jest Koncil koji bi Crkvu uveo u novu fazu njezinoga puta. U toj je perspektivi Koncil poprimao po svemu posebno značenje, daleko više kao velik »događaj« Duha negoli kao mjesto izrade i stvaranja norma, kao što su bila zasjedanja prije njega održana tijekom stoljeća.
Koncil je trebao biti »zraka nebeskoga sunca«, izraz o kojemu je papa Ivan govorio više puta, a kojega je uzeo kako bi ukazao na Koncil kao na »novu Pedesetnicu«. Bio je to »uzvišeni« način da bi se, tipično kršćanskim jezikom, istaknula izvrsnost (te) povijesne prigode i izvanrednih perspektiva što ih je otvarala. Zato je bilo potrebno da se Crkva s njome suoči s posebno dubokom obnovom, kako bi se očitovala svijetu i kako bi svim ljudima pokazala evanđeosku poruku istom snagom i neposrednošću koju je imala izvorna Pedesetnica. Osim toga, podsjećanje na Pedesetnicu u prvi je plan stavilo djelovanje Duha, a ne djelovanje pape ili Crkve, pa i samog koncilskog zasjedanja.

Ključne riječi

Drugi vatikanski koncil; Ivan XXIII.; prilagodba vremenu; posadašnjenje; osjećaj vjere; svijest povijesnosti

Hrčak ID:

24189

URI

https://hrcak.srce.hr/24189

Datum izdavanja:

1.8.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.911 *