Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na antioksidativna svojstva i lipidsku peroksidaciju u krvi pilića tijekom tova i nakon gladovanja

Jasna Piršljin ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Suzana Milinković-Tur ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Blanka Beer Ljubić ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Maja Zdelar-Tuk ; Zavod za fiziologiju i radiobiologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 293 Kb

verzije

str. 187-196

preuzimanja: 703

citiraj


Sažetak

Selen je esencijalni element u hranidbi životinja zbog svojih antioksidativnih značajki. Organski selen, prirodni oblik selena, pokazuje bolje učinke u održavanju antioksidativnog statusa životinja nego anorganski selen. U radu je istražen utjecaj dodavanja organskoga selena u hranu na aktivnost glutation peroksidaze (GSHPx), koncentraciju glutationa (GSH) i jačinu lipidske peroksidacije (TBARS) u krvi pilića tijekom tova i nakon 48-satnog gladovanja. Kontrolna skupina (n = 40) hranjena je standardnom hranom (min. 0,15 ppm natrijeva tova pilića u dobi od dva, četiri i šest tjedana, te nakon 48-satnog gladovanja uzeta je krv iz jugularne vene s heparinom kao antikoagulansom od po deset pilića Se+ i kontrolne skupine. Spektrofotometrijski određena je aktivnost GSH-Px te koncentracije GSH i TBARS. Aktivnost GSH-Px u krvi kontrolnih pilića rasla je s dobi (P<0,001) tijekom cijeloga istraživanja, dok je u Se+ pilića porast zabilježen u prva četiri tjedna starosti (P<0,01). Gladovanje je samo u kontrolnih pilića izazvalo pad aktivnosti GSH-Px (P<0,01). Dodatak organskoga selena doveo je do viših aktivnosti GSH-Px u Se+ pilića starih dva i četiri tjedna (P<0,01) kao i nakon 48-satnoga gladovanja (P<0,01) u odnosu na kontrolne piliće. Koncentracija GSH u Se+ pilića starih četiri tjedna bila je niža nego u pilića starih dva i šest tjedana (P<0,01), dok se u kontrolnih smanjivala s dobi (P<0,05). Gladovanje je dovelo do pada GSH u obje skupine pilića (P<0,001). Koncentracija TBARS u šest tjedana starih pilića obje skupine se smanjila u usporedbi s mlađim pilićima (P<0,05). Dodatak organskoga selena doveo je do porasta aktivnosti GSH-Px sa starošću uz održavanje aktivnosti u stresu izazvanom gladovanjem.

Ključne riječi

krv; pilići; organski selen; glutation peroksidaza; glutation; lipidski peroksidi; gladovanje

Hrčak ID:

24190

URI

https://hrcak.srce.hr/24190

Datum izdavanja:

9.6.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.455 *