Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.17794/rgn.2021.4.1

IZLJEV NAFTE U MORSKOME OKOLIŠU: ZAHTJEVI NAKON ODOBALNOGA IZLJEVA NAFTE

Suresh Kumar Govindarajan orcid id orcid.org/0000-0003-3833-5482 ; Professor, Reservoir Simulation Laboratory, Petroleum Engineering Programme, Department of Ocean Engineering, Indian Institute of Technology – Madras, Chennai, India, Email: gskumar@iitm.ac.in, Ph: +914422574814
Avanish Mishra ; Research Scholar, Reservoir Simulation Laboratory, Petroleum Engineering Programme, Department of Ocean Engineering, Indian Institute of Technology – Madras, Chennai, India.
Abhishek Kumar ; Research Scholar, Reservoir Simulation Laboratory, Petroleum Engineering Programme, Department of Ocean Engineering, Indian Institute of Technology – Madras, Chennai, India.


Puni tekst: engleski pdf 1.000 Kb

str. 1-9

preuzimanja: 674

citiraj


Sažetak

Globalni stil života modernoga svijeta postao je sve ovisniji o proizvodima na osnovi nafte, koji se gotovo svugdje primjenjuju. Budući da je u svakodnevnoj upotrebi velika količina nafte, izljevi nafte u okoliš tijekom njezina transporta i skladištenja neizbježni su. Ovaj rad usmjeren je na izljeve nafte u morski okoliš, koji se razlikuju od izljeva nafte u terestrički okoliš. Izljevi nafte u morski okoliš devastiraju prirodne resurse i utječu na gospodarstvo, ali i ugrožavaju morske ekosustave, kao i zdravlje ljudi. Kod velikih onečišćenih područja sanacija izljeva nafte dodatan je izazov. U tome kontekstu, a kako bi se bolje pratilo širenje nafte u okolišu, potrebno je dobro razumijevanje izljeva nafte, njegova izvora te sastava i svojstava izlivene nafte. S obzirom na nedostatak sustavno prikazanih podataka u literaturi, u ovome je radu izrađen detaljan popis temeljnih pitanja na koja je potrebno odgovoriti u slučaju izljeva nafte, kao pomoć odgovornim osobama u definiranju tipa i prirode podataka koje moraju prikupiti odmah nakon što se izljev nafte dogodi. Nadalje, izveden je popis temeljnih grafičkih dijagrama koji su nužni za analizu i predviđanje širenja izlivene nafte. Uzeto je u obzir i djelovanje vremenskih prilika i s njima povezano kretanje izlivene nafte.

Ključne riječi

izljev nafte; hidrodinamika valova; vremenske prilike; modeliranje kretanja izlivene nafte; sredstva za obradu izlivene nafte

Hrčak ID:

262839

URI

https://hrcak.srce.hr/262839

Datum izdavanja:

21.9.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.682 *