Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

KLASIFIKACIJA OVČJIH I JANJEĆIH TRUPOVA

I. Vnučec ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
B. Mioč ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Z. Prpić ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Vesna Pavić ; Zavod za specijalno stočarstvo, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.003 Kb

str. 157-168

preuzimanja: 1.623

citiraj


Sažetak

U državama članicama Europske Unije primjenjuje se jedinstveni sustav klasifikacije ovčjih, odnosno janjećih trupova (European Union, 1992). Klasifikacija trupova provodi se subjektivnim ocjenjivanjem na temelju konformacije trupa i stupnja (ocjene) prekrivenosti trupa masnim tkivom. U sustavu klasifikacije janjećih trupova postoje dvije kategorije: 1) trup < 13 kg i 2) trup > 13 kg. Lakši trupovi dijele se u tri težinske kategorije od kojih svaka, ovisno o boji mesa i stupnju prekrivenosti trupa masnim tkivom, sadrži dvije kvalitativne klase; I. i II. Trup teži od 13 kg klasificira se po „E.U.R.O.P.“ klasifikaciji u pet klasa (od E = izvrstan do P = slab). Ocjena prekrivenosti trupa masnim tkivom određuje se posebno za trupove lakše od 13 kg (1 = vrlo slaba, 4 = jaka), a posebno za trupove teže od 13 kg (1 = vrlo slaba, 5 = vrlo jaka). Klasifikacijski standard za trupove ovaca i janjadi napravljen je u svrhu poboljšanja tržišne transparentnosti u sektoru ovčjeg (janjećeg) mesa. U njemu su sadržana detaljna pravila za provođenje klasifikacijskih postupaka i za određivanje tržnih cijena mesa na temelju pojedinih klasa.

Ključne riječi

Europska Unija; ovca; janje; klasifikacija trupa

Hrčak ID:

24338

URI

https://hrcak.srce.hr/24338

Datum izdavanja:

15.3.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.484 *