Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Dokaz “shiga-like” toksigene E. coli u svježim sirevima proizvedenim u Kermanu, Iran

Ladan Mansouri-Najand ; Department of Food Hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran
Mohammad Khalili ; Department of Pathobiology, Faculty of Veterinary Medicine, Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran


Puni tekst: engleski pdf 292 Kb

str. 515-522

preuzimanja: 1.165

citiraj


Sažetak

Escherichia coli koja proizvodi “shiga-like” toksin (engl. shiga-toxin producing E. coli; STEC) pripada skupini najvažnijih bakterija trovača hranom te odnedavno ima sve veće značenje. Ta bakterija može uzrokovati teške poremećaje u ljudi, kao što su proljev, hemoragijski kolitis i sindrom hemolitične uremije, koji su postali ozbiljni zdravstveni problemi u različitim zemljama. Goveda se smatraju rezervoarom za E. coli STEC te su
mnoge bolesti vezane uz uzimanje mljevene govedine, usitnjena oblikovana goveđeg mesa i sirova mlijeka. Premda neki podatci govore da se STEC ne nalazi u većoj mjeri u mliječnim proizvodima, svrha je ovoga rada procijeniti prevalenciju E. coli O157 i non-O157 STEC u svježim sirevima proizvedenima u južnom dijelu Irana, u pokrajini Kerman. U tu je svrhu 125 uzoraka mekanih i polutvrdih sireva proizvedenih od sirova kravljeg mlijeka bilo analizirano multipleks PCR-om na prisutnost STEC-a. Uporabom sukladnih početnica dokazani su geni stx u 6,4% uzoraka, ali su sojevi STEC bili izdvojeni samo u pet od njih (4%). Samo jedan uzorak bio je kontaminiran bakterijom E. coli O157. Rezultati upućuju na zaključak da se u istraživanom području sirevi od svježeg kravljeg mlijeka mogu smatrati rizičnim za pojavu STEC-a.

Ključne riječi

svježi sir; Escherichia coli; shiga-like toksin

Hrčak ID:

24356

URI

https://hrcak.srce.hr/24356

Datum izdavanja:

20.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.251 *