Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Povijest proizvodnje i uporabe prirodnog plina na području Slavonije i Baranje

Davor Guttert
Davor Guttert


Puni tekst: hrvatski pdf 723 Kb

str. 88-93

preuzimanja: 432

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak


U radu se daje povijesni osvrt na istraživanje nafte i plina na području Slavonije tijekom XX. stoljeća, potom opisuje uključivanje „Elektroslavonije“ Osijek u proces plinofikacije Slavonsko-baranjske regije te osnivanje i razvoj tvrtke HEP-PLIN d.o.o., Osijek. Prikazana je izgradnja plinovoda i širenje distribucijskog područja, broj zaposlenih u tvrtki te rezultati poslovanja u proteklih 40 godina.





Ključne riječi

potrošnja plina; prirodni plin; magistralni plinovod; distributivni plinovod; Slavonija; Baranja; Elektroslavonija Osijek

Hrčak ID:

257464

URI

https://hrcak.srce.hr/257464

Datum izdavanja:

14.5.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.004 *




Uvod

Približava se pedeseta obljetnica proizvodnje i korištenja plinom na području Slavonije i Baranje. U ovom radu podsjetit ćemo na taj značajni projekt čija je realizacija važna, ne samo s energetsko-tehničkoga stajališta, već i kao preduvjet za gospodarski, socijalni i uopće društveni razvitak ove makroregije, osobito za unapređenje ekoloških prilika. Osvrnut ćemo se na istraživanja i proizvodnju prirodnog plina, na izgradnju prijenosnih (magistralnih) plinovoda, na programe i realizaciju izgradnje distribucijskih plinovoda i priključaka potrošača/kupaca plina te na distribucijske tvrtke i lokalne samouprave koje su tom poslu obilato pridonijele.

Metode

Metode korištene u izradi rada.

Rezultati

Tekst rezultata

Rasprava

Tekst


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.