Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.46419/vs.53.5.5

Mikrobiolološka i fizikalno-kemijska kvaliteta meda u Bosni i Hercegovini

Viktor Landeka ; Federal Institute of Agriculture Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Željka Cvrtila ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Lidija Kozačinski ; Faculty of Veterinary Medicine University of Zagreb, Croatia
Maja Drmać ; Federal Agromediterranean Institute, Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Ana Sesar ; Federal Agromediterranean Institute, Mostar, Mostar, Bosnia and Herzegovina
Mufida Aljičević ; Institute of Microbiology, Faculty of Medicine, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 563 Kb

str. 561-571

preuzimanja: 535

citiraj


Sažetak

Cilj je ovoga rada bio istražiti mikrobiološku i fizikalno-kemijsku kvalitetu uzoraka meda, uzorkovanih za potrebe sajma: “Dani meda u FBiH 2020” u 2020. godini u kojoj su istražena ukupno 33 uzorka različitih vrsta meda s različitog zemljopisnog područija Bosne i Hercegovina (BiH). Cilj je ovog istraživanja bio procijeniti odnos fizikalno-kemijskih osobina i mikrobioloških svojstva ispitivanog meda u svrhu procjene njegove kvalitete. Dostavljeni uzorci su potjecali iz obje administrativno upravne cjeline BiH i to iz kontinentalnog, odnosno submediteranskog i mediteranskog dijela obuhvativši više od 60 % područja države. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka (n=33) njih 9 ili 29,7 % nije zadovoljilo zahtjeve fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara ispitivanja. Zahtjeve jednog ili više parametara kvalitete prema nacionalnom Pravilniku o metodama za kontrolu meda i drugih pčelinjih proizvoda BiH (Anonymous, 2009.) nije zadovoljilo 5 uzoraka (16,5 %). Mikrobiološku kvalitetu zbog prekoračenja dopuštanog broja kvasaca i plijesni. nisu zadovoljila 4 ili 13,2 % analiziranih uzoraka. Kod 5 ili 16,5 % ispitanih uzoraka meda zabilježena je prisutnost pretraženih mikrooganizama u granicama dopuštenih odstupanja, dok Enterobacteriaceae i sulfitoreducirajuće klostridije nisu izolirane i bile su ispod limita detekcije. Uzorci meda kod kojih su utvrđeni rezultati bili nezadovoljavajući za fizikalno-kemijske parametre i mikrobiološke parametre ne mogu se dovesti u međusobni odnos.

Ključne riječi

med; mikrobiološka analiza; fizikalno-kemijska analiza; kvaliteta meda; BiH

Hrčak ID:

264510

URI

https://hrcak.srce.hr/264510

Datum izdavanja:

20.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.016 *