Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.54478/ers.30.43.8

Arhitektonske barijere u sportskim objektima grada Rijeke

Vita Košpić ; Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
Jasna Lulić Drenjak ; Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci


Puni tekst: hrvatski pdf 226 Kb

str. 47-50

preuzimanja: 288

citiraj


Sažetak

Kada se govori o osobama s invaliditetom, najčešće ih se definira kao osobe s trajnim ograničenjem u obavljanju neke fizičke, ali i psihičke funkcije. Njihov invaliditet posljedica je oštećenja: vida, sluha, govorno-glasovne komunikacije, mišićno-koštanog sustava, središnjeg živčanog sustava i perifernog živčanog sustava. Ovisno o vrsti i težini oštećenja, osoba će se koristiti ortopedskim pomagalom kao što su: invalidska kolica, štake, štap, ortoza, proteza itd. Zgrade i objekti trebaju biti uređeni u skladu s time.
Cilj istraživanja bio je ustanoviti koliko su sportski objekti u gradu Rijeci prilagođeni osobama s invaliditetom. Na osnovi „Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti“ iz 2006. godine, određene su arhitektonske komponente koje su bilježene u 15 sportskih objekata. To su: pristup s prometnice i ulaz, komunikacije (dizalo, rampe, podizna platforma), pristup gledalištu i terenu te WC.
Rezultati pokazuju kako 66,67% riječkih sportskih objekata ima potpuno prilagođen pristup s prometnice i ulaz. Ustanovljeno je kako 42,86% ima potpuno prilagođene komunikacije, a isti taj postotak sportskih objekata uopće nema prilagođene komunikacije. Tek 28,57% sportskih objekata omogućuje osobama s invaliditetom neometan pristup gledalištu ili terenu. Čak 50% sportskih objekata nema WC uređen za osobe s invaliditetom, dok nešto manji postotak 42,86% ima prilagođen WC sukladno propisima. Ovi brojevi ukazuju na potrebu za napretkom i modernizacijom riječkih sportskih objekata te potrebno dizanje svijesti društva o kvalitetnijem uključivanju osoba s invaliditetom u svakodnevne sportske aktivnosti.

Ključne riječi

sportski objekti, osobe s invaliditetom, grad Rijeka

Hrčak ID:

265159

URI

https://hrcak.srce.hr/265159

Datum izdavanja:

5.11.2021.

Posjeta: 783 *