Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.5552/drvind.2021.2048

Određivanje idealnih uvjeta kuhanja u proizvodnji pulpe od drva avokada ( Persea americana Mill.) primjenom kraft metode

Gülşah Altunışık Bülbül ; Bartin University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Bartin, Turkey
Ayhan Gençer ; Bartin University, Faculty of Forestry, Forest Industrial Engineering, Bartin, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 498 Kb

str. 411-416

preuzimanja: 502

citiraj


Sažetak

U ovom su istraživanju izrađeni eksperimentalni papiri od pulpe dobivene sulfatnim (kraft) postupkom od drva avokada. Kao sirovina za proizvodnju pulpe odabrano je drvo avokada (Persea americana Mill.) iz plantažnog uzgoja, posječeno tijekom rutinskog prorjeđivanja nakon završetka životnog vijeka stabla. Radi utvrđivanja idealnih uvjeta kuhanja u proizvodnji pulpe od drva avokada kraft metodom, provedeno je 16 kuhanja, pri čemu su varirani omjeri vremena kuhanja (T), dodatka lužine (AA) i sulfidnost (S). Utvrđena su opća svojstva dobivene pulpe, uz naglasak na prinos prosijane pulpe, njezinu viskoznost i vrijednost kappa broja. Prinos pulpe pritom je uzet kao primarni podatak za određivanje uvjeta kuhanja. Idealni uvjeti kuhanja također su utvrđeni uključivanjem nekih fizikalnih, mehaničkih i optičkih svojstava papira. Prema ovom istraživanju, idealni uvjeti za proizvodnju pulpe od drva avokada (Persea americana Mill.) kraft metodom jesu: AA = 18 %, S = 22 % i T = 75 min.

Ključne riječi

drvo avokada (Persea americana Mill.); kraft metoda; proizvodnja pulpe/papira; svojstva pulpe/ papira

Hrčak ID:

265763

URI

https://hrcak.srce.hr/265763

Datum izdavanja:

24.11.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.486 *