Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.53745/bs.91.2.6

Pavao - »mudri graditelj« korintske kršćanske zajednice (1 Kor 3,10)

Tomislav Zečević orcid id orcid.org/0000-0002-4068-1184 ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 870 Kb

str. 335-358

preuzimanja: 233

citiraj


Sažetak

Ovaj rad nastoji osvijetliti osnivačku ulogu Apostola Pavla kao mudrog graditelja korintske kršćanske zajednice (usp. 1 Kor 3,10) te istaknuti važnost popratnog metaforičkog građevinskog govora kojim se Pavao koristi (usp. 1 Kor 3,10-17). Ta se tema najčešće obrađuje unutar šireg Pavlova govora o razlikovanju spasonosne istinske Božje mudrosti nasuprot isprazne ljudske mudrosti koja vodi u propast (usp. 1 Kor 1-3). Međutim, važno je naglasiti da ovaj rad ne ide u smjeru detaljne analize govora o istinskoj mudrosti, tj. mudrosti s križa, o kojoj je mnogo toga dosad napisano i rečeno, već ima za cilj potaknuti egzegete i biblijske teologe na hrvatskom govornom području na produbljivanje i opširniju obradu govora o Pavlu kao mudrom graditelju. Dakle, riječ je o uvodnoj ili početnoj studiji koja mora biti još poprilično dorađena i popraćena detaljnijom analizom Pavlova graditeljskog rječnika, ne zaobilaze i kontekst govora o mudrosti križa, unutar kojega se ova tematika nalazi. Što se tiče same strukture rada, nakon uvodnih napomena, prvi dio izlaganja razmatra okolnosti u kojima je Pavao djelovao: unutarnju situaciju kršćanske zajednice, društveno gospodarsko okružje grada Korinta, utjecaj svjetovne mudrosti, kao i posljedice svjetovnog obrasca ponašanja na život same zajednice. U drugom dijelu izlaganja u glavnim crtama obrađen je književni kontekst i tematska pozadina govora o Pavlu kao mudrom graditelju (usp. 1 Kor 3,10) u svjetlu govora o Božjoj i svjetskoj mudrosti (usp. Kor 1-3). Uz kratki komentar šireg i bližeg konteksta, naglasak je stavljen na Pavlov temeljni apostolski kriterij djelovanja u skladu s voljom i mudrošću Božjom, koji ujedno otkriva pravu ulogu kršćanskog propovjednika. Treći dio izlaganja donosi komentar 1 Kor 3,10 s osvrtom na važne greške pojmove koji rasvjetljuju Pavlovu osnivačku ulogu te naglaskom način polaganja jedinstvenog temelja Crkve, a to je evanđelje i sama osoba Krista raspetoga, u kojem se očituje Božja mudrost s križa kao jedina istinska mudrost koja vodi u spasenje. Zaključak iznosi na vidjelo činjenicu da bez jedinstvenog temelja Isusa Krista kojeg je Bog položio u vječnosti i Pavao u vremenitom smislu, nema ni jedinstvene Božje zgrade ni Božjeg hrama u Korintu, odnosno nema Crkve.

Ključne riječi

Prva poslanica Korinćanima; Pavao; Apostol; mudri graditelj; temelj; Isus Krist; Korinćani; mudri i nemudri propovjednici; Bog; Božja mudrost; svjetovna i svjetska mudrost; Crkva.

Hrčak ID:

266291

URI

https://hrcak.srce.hr/266291

Datum izdavanja:

29.7.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 892 *