Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15176/vol58no210

Čuvari marende: muški kulinarski kružoci u Starome Gradu

Jelena Ivanišević orcid id orcid.org/0000-0002-2252-5938 ; Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 208 Kb

str. 185-203

preuzimanja: 260

citiraj


Sažetak

Ovaj rad nastoji opisati i kontekstualizirati dio kulinarskih praksi muškaraca starije generacije na otoku Hvaru koje se ne realiziraju u okviru svakodnevice kućanskih poslova, nego kao dio društvenih praksi slobodnog vremena. Nasuprot rutinizirana i svakodnevna ženskog kuhanja koje se promatra unutar koncepta brižnog rada, ovakve muške kulinarske prakse pripadaju dokolici, no raspon značenja koja muškarci pridaju privatnom kuhanju velik je i višeznačan. Ne istražujući pomnije implikacije rodnih uloga u kuhinji, ovaj će rad nastojati osvijetliti muške kulinarske prakse i rituale, osobito one povezane s društvenim životom, a čiji se identitetski potencijal i važnost te značenje u prijenosu kulinarskog znanja sasvim previđaju.

Ključne riječi

kulinarstvo, muške prehrambene prakse, dokolica, maskulinitet, konvivijalnost, marenda, tradicijska kuhinja, otok Hvar

Hrčak ID:

267156

URI

https://hrcak.srce.hr/267156

Datum izdavanja:

14.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 974 *