Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.27.2.10

Eksperiment odabira na svježem mesu crne slavonske svinje: preliminarno istraživanje

Sanja Jelić Milković ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ružica Lončarić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Krunoslav Zmaić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
David Kranjac ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Maurizio Canavari ; Alma Mater Studiorum University of Bologna, Viale Fanin 50, Bologna, Italy


Full text: english pdf 249 Kb

page 75-83

downloads: 630

cite


Abstract

Dosada u Hrvatskoj metodom eksperimenta odabira nisu provedena istraživanja koja se bave preferencijama potrošača prema određenomu poljoprivredno‐prehrambenom proizvodu . Dostupno je malo podataka o preferencijama hrvatskih potrošača s obzirom na društvenu odgovornost (očuvanje bioraznolikosti, održivost ruralnoga prostora i dobrobit životinja) i odnos prema izboru i ponašanju potrošača u korist lokalnih pasmina svinja, u ovome slučaju pasmine crne slavonske svinje. Za prikupljanje podataka korištena je anketa, a kao instrument korišten je anketni upitnik. Istraživanje je provedeno na uzorku od n = 100 hrvatskih potrošača, anketiranih putem interneta s pomoću hipotetskoga eksperimenta odabira. Podatci su analizirani s pomoću triju logit modela: multinomnoga logit model (MNL), modela slučajnih parametara (RPL) i modela slučajnih parametara — pogreške u komponentama (RPL-EC) kako bi se ispitale heterogene sklonosti potrošača prema svježemu butu crne slavonske svinje. Prema podatcima istraživanja, hrvatski potrošači preferiraju tamniju crvenu boju svježega svinjskog mesa crne slavonske svinje uzgajane u otvorenome i poluotvorenom sustavu držanja. Također, u odnosu na meso bez oznaka, potrošači preferiraju svježe meso s geografskim oznakama kontinentalna Hrvatska i kontinentalna Hrvatska + ZOI .

Keywords

svježe meso; crna slavonska svinja; eksperiment odabira; multinomni logit; model slučajnih parametara i model slučajnih parametara — pogreške u komponentama

Hrčak ID:

268002

URI

https://hrcak.srce.hr/268002

Publication date:

22.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 1.759 *