Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5552/nms.2021.2

Značenje funkcionalnosti vodopropusnih objekata u protuerozijskoj zaštiti na šumskim cestama

Muhamed Bajrić orcid id orcid.org/0000-0003-0932-0337 ; Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu Zagrebačka 20 71000 Sarajevo BOSNA I HERCEGOVINA
Elma Ljevo ; umarstvo »Prenj« d.d. Konjic Sarajevska 1 88400 Konjic BOSNA I HERCEGOVINA
Dževada Sokolović ; Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu Zagrebačka 20 71000 Sarajevo BOSNA I HERCEGOVINA
Adnan Hodžić ; umarstvo »Prenj« d.d. Konjic Sarajevska 1 88400 Konjic BOSNA I HERCEGOVINA


Full text: croatian pdf 2.597 Kb

page 17-26

downloads: 236

cite


Abstract

Bosna i Hercegovina ima pretežno brdsko-planinsku konfiguraciju terena, bogata je razvijenom hidrografskom mrežom. Pri projektiranju i izgradnji mreža šumskih cesta učestala je pojava presijecanja stalnih ili povremenih vodotoka pa je zato prijeko potrebno planirati i graditi vodopropusne objekte.
Najrizičnija su mjesta, kada je u pitanju negativan utjecaj vodotoka na erozijske procese, upravo točke presijecanja šumske ceste rijekama i brdsko-planinskim vodotocima. Da bi se smanjio postotak neupotrebljivosti primarne mreže šumske transportne infrastrukture, treba pristupiti kvalitetnim rješenjima odvodnje površinskih voda i izgradnji prelazaka preko postojećih planinskih vodotoka. Vodna je erozija jedna od mogućih pojava, koja može nastati na kolničkoj konstrukciji, ako na odgovarajući način nije riješeno pitanje odvodnje površinskih i oborinskih voda.
Procjena erozijskih procesa prilikom provođenja istraživanja utjecaja hidrografske mreže na primarnu mrežu šumske transportne infrastrukture obavlja se na osnovi terenskoga snimanja stanja vodopropusnih objekata i kolničke konstrukcije u njezinoj neposrednoj blizini.
Prilikom istraživanja nisu analizirani tehnički elementi šumskih cesta (osim erodiranosti kolničke konstrukcije), aktivnosti su usmjerene na vodopropusne objekte, odnosno njihovo stanje i eventualni utjecaj na erodiranje kolničke konstrukcije. Istraživanja su provedena u GJ »Neretvica« u okviru ŠPP »Konjičko«.
Analizirano je ukupno 129 različitih vodopropusnih objekata, od kojih su 16 mostova, 73 cijevna betonska propusta i 40 drugih tipova objekata. U okviru provedene analize vodopropusnih objekata obrađena je oštećenost i funkcionalnost vodopropusnih objekata te erodiranost kolničke konstrukcije u njezinoj neposrednoj blizini.

Keywords

šumske ceste; vodopropusni objekti; kolnička konstrukcija; vodna erozija

Hrčak ID:

268033

URI

https://hrcak.srce.hr/268033

Publication date:

22.12.2021.

Visits: 606 *