Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/22.4.3261

Utjecaj sustava držanja na fizikalna, morfološka i mehanička svojstva jaja japanskih prepelica

Ante GALIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-0155-7228 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dubravko FILIPOVIĆ orcid id orcid.org/0000-0001-6845-4365 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Stjepan PLIESTIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Igor KOVAČEV ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Krešimir ČOPEC ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Zlatko JANJEČIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia
Dalibor BEDEKOVIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetosimunska 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 743 Kb

str. 701-712

preuzimanja: 216

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj sustava držanja na fizikalna, morfološka i mehanička svojstva jaja japanskih prepelica (Coturnix coturnix japonica). Ukupno je prikupljeno 240 jaja japanskih prepelica koje su držane u dva različita sustava držanja: u kaveznom sustavu i u sustavu volijera (120 jaja iz svakog sustava). Jaja iz kaveznog sustava bila su značajno (P<0,05) teža od jaja iz sustava volijera (11,85 g nasuprot 10,93 g), a također su bila duža, šira i imala su značajno veći (P<0,05) srednji geometrijski promjer, površinu i volumen. Nije primijećena statistički značajna razlika u sadržaju bjelanjka i žumanjka između jaja iz kaveznog sustava i sustava volijera. Jaja iz sustava volijera imala su značajno veći sadržaj ljuske i čvrstoću ljuske te su zahtijevala veću silu za razbijanje ljuske jajeta. Prosječna sila potrebna za razbijanje ljuske jaja japanskih prepelica iz kaveznog sustava i sustava volijera u sve tri osi iznosila je 14.36 N odnosno 12.70 N.

Ključne riječi

dimenzije jaja; masa jaja; indeks oblika; udio komponenata; sila razbijanja

Hrčak ID:

268069

URI

https://hrcak.srce.hr/268069

Datum izdavanja:

22.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 748 *