Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31896/k.25.8

O strukturalnim svojstvima Voronoi dijagrama

Leonard Weydemann ; University of Applied Arts Vienna, Vienna, Austria
Christian Clemenz ; University of Applied Arts Vienna, Vienna, Austria
Clemens Preisinger ; University of Applied Arts Vienna, Vienna, Austria


Puni tekst: engleski pdf 4.406 Kb

str. 72-77

preuzimanja: 733

citiraj


Sažetak

Voronoi dijagram je tehnika popločavanja koja čini particiju prostora s obzirom na udaljenosti od zadanog skupa objekata koje nazivamo lokacije (en. seeds). Uzorke koji nastaju tokom bioloških procesa (na primjer u staničnom tkivu) možemo modelirati biomimikrijskim procesima korištenjem Voronoi dijagrama. Kako je izvor takvih struktura prirodan, proučavamo fizička svojstva takvih uzoraka da bismo ispitali njihovu optimalnost s obzirom na ograničenja koja nameću vanjska geometrija i prirodne sile.
U ovom članku opisujemo slučajeve u kojima je Voronoi popločavanje (strukturalno) optimalno proučavanjem nedavnih ispitivanja koja ovo popločavanje koriste u različitim razmjerima. Da bismo usporedili svojstva slučajnog te optimiziranog Voronoi popločavanja i metode pravilnog popločavanja, razvili smo simulaciju korištenjem Karamba3D, alata za parametarsko strukturalno inženjersko modeliranje unutar programam Rhinoceros3D.
Novost ovog istraživanja je predstavljanje jednostavne i izravne simulacije Voronoi dijagrama, isticanje njenih prednosti nad pravilnim popločavanjima te pregled korištenja tih prednosti u naprednijim pristupima iz literature.

Ključne riječi

Voronoi dijagrami; 3D popločavanja; 3D konstrukcije

Hrčak ID:

269233

URI

https://hrcak.srce.hr/269233

Datum izdavanja:

27.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.324 *