Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.54070/hljk.28.1.6

Crimina protiv spolnog morala u vrsarskoj pravnoj zbirci kanonska narav i rimski uzori (Kanonska pravila kao izvor statutarnog prava)

Ivana Jaramaz Reskušić ; Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Milotić ; Pravni fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 499 Kb

str. 153-180

preuzimanja: 176

citiraj


Sažetak

U ovom radu, koji predstavlja prvi dio rezultata istraživanja sadržaja – odnosno pravne prirode i uzora – kaznenih odredbi za zaštitu spolnog morala sadržanih u vrsarskoj pravnoj zbirci, središnji su predmet kanonska crimina protiv spolnoga morala koja je za područje Vrsarske grofovije tom zbirkom oblikovao i objavio porečki biskup kao njezin civilni vlastodržac. Riječ je o crimina koja su pripadala općem kanonskom pravu, ali koja – prilagođena mjesnim prilikama Vrsarske grofovije – formalno nisu bila izdana kao izvor partikularnoga kanonskog prava, nego kao njezino vlastito pravo civilne provenijencije, tj. kao njezina statutarna pravna pravila. U ovome radu autori su priredili analizu navedenih crimina, i to tako da su najprije objasnili specifičnosti pravnog izvora u kojemu su uređena, a koji čini polazište istraživanja, zatim jezik i nomotehničke odrednice izričaja u njemu zastupljenih, a u centralnom su dijelu pojedinačno i iscrpno analizirali različite oblike i pojavnosti kažnjivih ponašanja kojima se u Vrsarskoj
grofoviji vrijeđao spolni moral. Autori su glede pojedinačnih crimina razlučili kako čimbenike koji su uvjetovali osobit zakonodavčev odnos prema tim kažnjivim ponašanjima, tako i pristup vrsarskog zakonodavca njihovu specifičnom uređivanju i kažnjavanju počinitelja, te, napokon, rasvijetlili odrednice kaznenopravne politike porečkog biskupa glede zaštite spolnog morala u Vrsarskoj grofoviji.

Ključne riječi

Vrsarska grofovija; kanonsko pravo; statutarno pravo; spolni moral; kaznena djela; nomotehnika; žena

Hrčak ID:

269248

URI

https://hrcak.srce.hr/269248

Datum izdavanja:

14.10.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 656 *